Turizam

INTEGRA LIKA 2020: Lika i Primorje na europskoj karti prepoznatljivih turističkih destinacija

Jučer je u NP Plitvička jezera u hotelu Jezero u organizaciji LAG-a LIKA održana konferencija „INTEGRALNI GOSPODARSKI RAZVOJ LAG-a LIKA“. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović a otvorio ju je Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, župan Ličko – senjske županije, g. Milan Kolić.

U svom govoru, župan Ličko-senjske županije pozdravio je sve okupljene u ime Predsjednice i svoje osobno ime te čestitao LAG-u LIKA na organizaciji ovog značajnog događaja. Istaknuo je važnost svih dionika u postizanju održivog razvoja Županije te vrlo važan doprinos projekta INTEGRA LIKA 2020 postizanju tih strateških ciljeva.

Konferencija ujedno označava početak petogodišnjeg projekta INTEGRA LIKA 2020. kojeg će LAG LIKA, kao nositelj projekta, provoditi zajedno sa svojim partnerima na projektu. Kako je u predstavljanju projekta istaknuo voditelj LAG- LIKA Tomislav Kovačević, radi se o petogodišnjem projektu sveobuhvatnih aktivnosti kojima će se aktivirati gospodarstvo ovog kraja, te će se identificirati vrijednosti kojima će Lika i Primorje postati europski prepoznatljiva turistička destinacija sa samoodrživim gospodarstvom.

O povijesnim okolnostima koje su dovele Liku u trenutni demografski i gospodarski minus govorio je prof.dr. Dane Pejnović koji je istaknuo važnost ulaganja u mlade ljude kako bi se spriječilo iseljavanje mladih obrazovanih ljudi i omogućio održivi razvoj temeljen na prirodnim posebnostima koje ovo područje ima.

Prof. dr Krunoslav Zmaić istaknuo je aktualnu problematiku u poljoprivrednoj proizvodnji te iznio viziju stvaranja samoodrživih multifunkcionalnih gospodarstava kao mogućnosti za očuvanje poljoprivrede i stanovništva u ruralnim prostorima. Istaknuo je, također, kako je obiteljskim gospodarstvima nužno proširenje djelatnosti na turističku jer im je to dobrodošao dodatni prihod.

Magistar dizajna i stručnjak za razvoj proizvoda i brendiranje, gospodin Marko Baus, u svom predavanju predstavio je smjernice koje se moraju poštivati u procesu stvaranja prepoznatljivosti regije: „Cilj je na domaćem i međunarodnom tržištu stvoriti jedinstvenu percepciju o Lici i Primorju odnosno jedinstveno obećavanje temeljnih vrijednosti koje onda trebaju biti vidljive u svim segmentima turističkog poslovanja.

 

010_PublikaDrugom dijelu konferencije priključio se istarski turistički stručnjak, g. Radenko Sloković, direktor TZ Središnja Istra koji je sudjelovao u kreiranju Istre ovakve kakvom je danas znamo. Naime, istaknuo je kako Istra ima odličan brend no do postizanja ovog stupnja razvoja prošla je trnovit put.

U cijelom ovom procesu nužna je uloga arhitektonske struke o čemu su svoju  stručnu podlogu dale članice Društva hrvatskih arhitekata gospođa Iva Rukavina i dr.sc. Ana Mrđa. Istakle su kako je u očuvanju svakog područja i valorizacije u turističkom smislu vrlo važno uređenje prostora.

U stanci konferencije upriličeno je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu na projektu INTEGRA LIKA 2020. sa Ličko-senjskom i Zadarskom županijom, gradovima i općinama LAG-a LIKA  te predstavnicima Javnih ustanova (NP Plitvička jezera, NP Paklenica, PP Grabovača i PP Velebit) i Turističke zajednice Ličko –senjske županije. Brojnost potpisnika Sporazuma o partnerstvu na projektu pokazuje spremnost svih dionika Projekta na rad i uspjeh.

Nakon konferencije za sudionike konferencije pripremljena je zakuska s ličkim delicijama koje su pripremljene u sklopu projekta „Promocija i valorizacija gastro-turističke ponude Ličko-senjske županije“ a provode ga LAG LIKA i Ličko-senjska županija.

Namirnice su odabrane od ličkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava a pripremili su ih učenici Srednje škole Korenica, koja, u partnerstvu s Gospodarskom školom Varaždin, provodi projekt „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ financiranim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Pogledajte više fotografija.

01_Konferencija 02_Tomislav Kovacevic, Voditelj, LAG LIKA 03_Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske 04_Prof.dr.sc. Dane Pejnovic (2) 05_Prof.dr.sc. Krunoslav Zmaic 06_Marko Baus, mg.dizajna 07_Potpis sporazuma o partnerstvu_1 08_Potpis sporazuma o partnerstvu_2 09_Panel rasprava

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close