KolumneKnjiževni petak

Inspirativni citati poznatih osoba, koji će vas potaknuti na pisanje

I sama tražeći inspiraciju za današnju kolumnu naišla sam na ove inspirativne citate o pisanju. Velikani svjetske književnosti otkrili su svoje savjete koji će probuditi pisca u vama.

J. K. Rowling
“Budite nemilosrdni u čuvanju svog vremena za pisanje. Nemojte popustiti bezbrojnim zahtjevima za ‘bitnim’ ili ‘dugo odgađanim’ sastancima tih dana.”

Joss Whedon
“Ako nešto ne funkcionira, ako imate blokadu u priči i ne možete se pomaknuti, uzmite svoju omiljenu scenu ili najdražu ideju i izrežite je. To je brutalno, ali ponekad neizbježno.”

F. Scott Fitzgerald
“Ne pišete zato što želite nešto reći, pišete zato što imate nešto za reći.”

Maya Angelou
Nema veće agonije od nošenja neispričane priče u sebi.”

George Orwell
“Predani pisac tijekom rada morat će se zapitati barem četiri pitanja: što nastojim reći, kojim riječima mogu to izraziti, kakva slika ili idiom služe tome, je li ta predodžba dovoljno nova i svježa da ima učinak. Nakon njih, najvjerojatnije će se zapitati i: jesam li mogao skratiti i jesam li rekao nešto što je ružno sročeno, a mogao sam to izbjeći.”

Gore Vidal
“Svaki pisac rođen je s popratnim glumačkim ansamblom i glasovima koji ga prate. Shakespeare ima možda 20 glumaca, ja ih imam 10, a i to je već puno. Kako starimo, postajemo uspješniji u dodjeljivanju pravih uloga našim glumcima.”

Robert Frost
“Ako nema suza kod pisca, neće biti suza ni kod čitatelja, ako nema iznenađenja za pisca, neće biti iznenađenja za čitatelja.”

Elmore Leonard
“Ako zvuči kao da je napisano, ponovno se bacam na posao. Ako me pravilna upotreba gramatike zasmeta, uklonim je. Ne mogu dopustiti da ono što sam naučio iz engleskog o kompoziciji smeta zvučnosti i ritmu priče.”

Joyce Carol Oates
“Prva rečenica ne može biti napisana sve dok zadnja nije gotova.”

Harper Lee
“Savjetovala bih svima koji teže spisateljskoj karijeri da prije razvijanja talenta postanu debelokošci.”

Ray Bradbury
“Samo pišite svakodnevno. Intenzivno čitajte i vidite što će se dogoditi. Većina mojih kolega koji su se podvrgnuli toj ‘dijeti’ ima vrlo ugodne karijere.”

Toni Morrison
“Ako postoji knjiga koju želite pročitati, a još nije napisana, tada je morate vi napisati.”

Eleanor Roosevelt
“Fikcija je interesantnija od ostalih vrsta književnosti čitateljima koji vole proučavati ljudsku prirodu, zato što omogućava autoru da kaže istinu, bez srama ili poniženja.”

Kurt Vonnegut
“Evo lekcije iz kreativnog pisanja. Prvo pravilo: nemojte koristiti točku-zarez. One su transvestitni hermafroditi koji ne znače apsolutno ništa. Samo pokazuju činjenicu da ste pohađali fakultet.”

Anaïs Nin
“Pišemo kako bismo iskusili život dvaput, u trenutku i retrospektivi.”

Isaac Asimov
“Kad bi mi liječnik saopćio da imam još šest minuta života, ne bih imao turobne misli. Samo bih tipkao malo brže.”

Isaac Asimov
“Kad bi mi liječnik saopćio da imam još šest minuta života, ne bih imao turobne misli. Samo bih tipkao malo brže.”

Neil Gaiman
“Ovako se to radi: sjednete za tipkovnicu i slažete jednu riječ za drugom dok nije gotovo. To je vrlo jednostavno i istodobno neopisivo teško.”

Thomas Mann
“Pisac je osoba kojoj je pisanje teže nego što je ostalim ljudima.”

Alice Walker
“Nisam sigurna da loša osoba može napisati dobru knjigu. Ako nas umjetnost ne čini boljim ljudima, čemu onda služi?”

W. Somerset Maugham
“Postoje tri pravila za pisanje romana. Nažalost, nitko ne zna koja su to pravila.”

Anne Frank
“Oslobađam se dok pišem, tuga nestaje, a ponovno se rađa hrabrost.”

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close