Tech

Inovativni robot Atlas

U portfelju Alphabeta, kompanije nekoć znane kao Google, je i Boston Dynamics, tvrtka koja je impresivno unaprijedila robota za vanjski teren.


Alphabet (prije poznat kao Google), točnije tim kompanije Boston Dynamics, odlučan je u izradi robota koji će potpuno konkurirati ljudima i životinjama. Posljednji njegov uspjeh je robot koji može ići svuda poput pravog američkog vojnika ili nekog atleta. Novi izazov za njegove robote, kretanje izvan zatvorenog prostora, nedavno je demonstriran i znanstvenicima na MIT-u. Dakle, novi nadograđeni Atlas može šetati šumom ili, prikladnije je to tako opisati, stupati šumom i kroz šumu.

Inovativni robot

“Cilj nam je izraditi robota koji se može kretati poput ljudi ili životinja ili u konačnici čak i premašiti njihove mogućnosti. Pri tome je bitno da može manevrirati stvarima i percipirati ono što se nalazi oko njih”, izjavio je Mark Raibert, osnivač kompanije, tijekom demnostracije novih mogućnosti.

“Nije jednostavno učiniti da metalni i okrugli dijelovi oponašaju prirodne kretnje”, istaknuo je Raibert. “Poprilično smo truda uložili ne bismo li postigli iste preformanse poput životinja i ljudi.”

Dvonožni Atlas, koji je prikazan u posljednjem videu u kojem prolazi šumom poput vojnika, posljednja je inačica te serije robota, a kompanija je svojedobno već bila izradila model LS-3 koji ima četiri noge, točnije pedale.

“Kod inovativnih robota najvažnije je postići i uskladiti ravnotežu i dinamiku. Usto, kada robota izvedemo van, to je potpuno drukčije nego kada testove radimo unutar laboratorija. U zatvorenom prostoru ne možemo predvidjeti što će i kako biti kada robot iziđe na teren”, naglasio je Raibert.

Google je prije dvije godine kupio Boston Dynamics, no nikada ni objavljeno za koliko novca. Tada su već postojali impresivni roboti poput BigDoga, motoriziranog robota, ili pak Chetaaha, koji nalikuje životinji i nevjerojatno je brz, te primjerice humanoidnog robota Petmana. Atlas je pak posljednji projekt i robot namijenjen vanjskim uvjetima, točnije da zamijeni čovjeka na zadacima opasnim po život. Dvije njegove inačice uspjele su ljetos demonstrirati gašenje nuklearnog reaktora.

Andy Rubin, koji je osmislio operativni sustav Android koji je ugrađen u brojne pametne telefone te je godinama vodio taj Googleov posao, lani je prihvatio novi izazov te se posvetio upravo Boston Dynamcsu i projektima izrade naprednih i modernih robota. Nakon posljednjeg pothvata Atlasa rekao je da budućnost izgleda nevjerojatno.

Osim što nisu objavili cijenu, nejasno je ostalo i čime će se Atlas baviti. Ipak, Boston Dynamics ostao je u okrilju Googlea, divizije Google X-a, koji sada zapravo pripada novoj tvrtki Alphabet. Inače, Boston Dynamics započeo je kao spinoff MIT-a još 1992., uglavnom surađuje s DARP-om, američkom vojnom agencijom za napredna istraživanja zaslužnom za brojne inovacije primijenjene u vojsci i “običnom” svijetu.


Tekst: večernji hr

Slika: wikimedia commons

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close