VijestiTech

INFLUENSERICA ISKRENO Koliko i kako zapravo zarađuju influenseri?

Andrea Fabrić potpuno je iskreno, na primjeru svojih pratitelja i svog posla, objasnila kako zarađuju influenseri.


Hrvatska YouTuberica i influenserica, Andrea Fabrić, u svom novom videu otvoreno govori o tome koliko se u stvarnosti plaćaju objave na YouTubeu, Instagramu i drugim društvenim mrežama.

Portali, društvene mreže… Sve zanima ova informacija, smatram da ako se može znati cijena koliko zarađuje teta u dućanu, odvjetnik… Ne znam zašto bi ovo trebala biti tajna, priča Andrea u svom videu.

Andrea je kazala kako joj je najgore pitanje o njenom zanimanju “pa kako ti influenseri plaćaju porez?”.

Ovaj posao zauzet će vam svo slobodno vrijeme

Većina nas influensera ima svoje firme ili će tek imati svoje firme ili posluju preko studentskog ugovora ili pak ugovora o radu. Mi svi, hvala Bogu, uredno plaćamo porez, poručila je svima njima Andrea.

Istaknula je kako je taj posao zauzima svo slobodno vrijeme.

Od 0-24 sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. Godišnji dva-tri tjedna, nema, ti padaš. Ako idete u to samo zbog novaca, brzo ćete odustati jer shvatit ćete da novci ne dolaze preko noći i da treba raditi mjesecima pa možda čak i godinama da bi došli do prve zarade. Ja kad sam krenula s ovim, nisam znala da se tu uopće može zaraditi. Ja sam to radila čisto iz ljubavi. Moj hobi je meni postao posao, kazala je Andrea pa se bacila na objašnjavanje onoga što sve ljude zanima.

Kako se kreću cijene na Instagramu?

Andrea objašnjava kako ne mora biti striktno točno sve što je navela u svom videu, ali to je uzela okvirno prema broju svojih pratitelja, kako na Instagramu, tako i na YouTubeu.

Influenser od 50.000 pratitelja s engagementom od 3,4,5 posto, može zaraditi 2000 kuna po objavi, ali ne mora značiti da je to tako. Uzmite kao usporedbu, kafić u kojem ćete kavu platiti 10 kuna, a ima i kafić gdje ćete kavu platiti 15 kuna, objašnjava Andrea.

Istaknula je kako svaki influenser sam određuje svoje cijene.

Ne znam ja to 100 posto, znam za sebe, te ću vam okvirno znati reći za svoje brojke i za one nešto niže, ali tipa za brojke veće od mene, nisam sigurna jer ja još nisam došla do toga te ne znam kako bi ja to naplatila, u trenutku kada budem imala 20.000, 30.000, 50.000 više ljudi, rekla je Andrea.
Instagram cijene od nižeg broja pratitelja prema višem broju pratitelja:

Ovisi od osobe do osobe, koliko ta osoba misli da vrijedi, toliko će i naplatiti.

Nije isto ako klijent kupuje jedan story, jednu objavu, ako kupuje objavu i story zajedno ili ako kupuje paket od više storija ili paket od više objava… Jedan prosječan profil od 10.000 pratitelja na Instagramu za jednu običnu objavu o proizvodu može naplatiti otprilike oko 100 eura. Ljudi koji imaju otprilike taj nekakav broj pratitelja, toliko naplaćuju otprilike, jednu objavu. Ako klijent traži i objavu i story, tada cijena ide do 150 eura, odnosno, to u Hrvatskoj bude oko 1000 kuna, kazala je Andrea.

No, i to varira. Ako klijent želi tri objave, tu može u pitanju biti i neki popust, objašnjava ona dalje.

Možda neće biti 300 eura, već 250, to već sad ovisi od osobe do osobe. Nema nigdje specifičan cjenik, to ovisi dosta i o tome koliko osoba misli da vrijedi. Taj influenser s oko 10.000 pratitelja ima recimo oko 800 do 1000 komentara na objavi, što znači i da je engagement dosta dobar, nekih 8-10 posto. Međutim, ako taj isti influenser ima oko 3000 lajkova, ako mu je engagement 30-40 posto, naravno da to više nije 100 eura, cijena se tu kreće na 200 plus eura. Jako je teško specifično odrediti, poručila je Andrea.

Spomenula je i kako je u javnosti završio cjenik jedne poznate influenserice, ali to su bile njene cijene i to nije jedinstven slučaj za sve. Andrea je istaknula kako cijenu može svatko staviti kako želi.

Više na vijesti.rtl.hr.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close