PosaoNovac

Inflacija nije zaobišla ni Crkvu: Poskupljuju mise u Hrvatskoj, evo za koliko

Hrvatski su biskupi na izvanrednom zasjedanju početkom ovog mjeseca donijeli odluku o povišenju naknada za mise pa će tako “misni stipendij” od 1. srpnja umjesto trenutnih sedam eura koštati deset eura. Vijest je na svojim Facebook stranicama potvrdilo više župa.


Biskupi nisu željeli da mise poskupe kad se uvodio euro početkom 2023. godine pa su na jesenskom zasjedanju 2022. odlučili samo pretvoriti kune u eure te je misa stajala sedam eura. Generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak kazao je da su se biskupi “vodili mišlju da ne žele dodatno financijski opteretiti vjernike”, piše Večernji list.

Tada su ipak donijeli odluku o povećanju nagrada svećenicima koje su stupile na snagu u prvim danima 2023., odnosno nakon uvođenja eura kao službene valute.

A što uopće znači plaćanje mise? Franjevac Mario Knezović objasnio je da se radi o prilogu koji se “daje prilog svećeniku ili župi ili crkvi kako bi se nečija nakana ili namjena uzela i bila uključena u molitve tijekom svete mise”.

Poskupljenja u Crkvi

Dodaje da misne nakane koje se, primjerice, daju kod ukopa ne ostaju u župi niti s njima raspolaže svećenik kome je novac predan.

“Taj novac ide svećenicima koji će slaviti te mise na određene nakane. To su uglavnom svećenici u misijskim područjima ili u područjima gdje su kršćani ugroženi. Uz sve to, svećenik može samo za jednu svetu misu uzeti novčani prilog u jednome danu i s tim raspolagati. Ostali novac od nakana za slavljenje misa ide ordinariju (biskupiji) koja ih opet zakonski raspoređuje po potrebama sveopće Crkve”, zaključuje Knezović.

Iako nisu dizali cijene misa do sada, Crkva je ipak prilagodila cjenike svojih usluga kod uvođenja eura. Pritom nisu samo zaokružili cijene, nego su ih znatno i podigli. Najviše je tako početkom 2023. poskupjelo rodoslovlje – s tadašnjih 350 kuna na 100 eura.

Vjenčati se ili umrijeti skuplje je za otprilike 10 eura, dok se za krsni, vjenčani i smrtni list od tada izdvaja dvostruko više.

Iz Biskupske konferencije tada su objasnili da je promjena valute u Hrvatskoj bila povod za revidiranje financijskog sustava Crkve budući da se, tvrdili su, od njegova uvođenja 2001. ništa bitno nije mijenjalo.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close