Ličko-senjska županijaPolitika

INDEKS KLIJENTELIZMA: I Ličko-senjska županija je po nečemu prva u Hrvatskoj!

Najnoviji broj tjednika Lider objavio je ljestvicu koja pokazuje indeks klijentelizma u hrvatskim županijama, odnosno omjer zaposlenika koji ovise o državi u odnosu na one koji rade u realnom sektoru gospodarstva.


Prema poraznim podatcima Lidera, prosječni indeks klijentelizma u Hrvatskoj iznosi 0, 43. Prema tome, na 100 zaposlenih u realnom sektoru u Hrvatskoj dolaze 43 zaposlenika koji rade u državnim i lokalnim tvrtkama.

Indeks klijentelizma se razlikuje od županije do županije. Indeks klijentelizma manji od nacionalnog prosjeka pokazuju razvijenije županije poput Primorsko-goranske, Grada Zagreba, Koprivničko-križevačke, Istarske, Zagrebačke, Varaždinske i Međimurske.

Najveći indeks klijentelizma pokazuju županije koje su najviše stradale u Domovinskom ratu – Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska, Sisačko-moslavačka, Požeško-slavonska i Zadarska, a na samom vrhu tablice indeksa klijentelizma nalazi se Ličko-senjska županija.

U Ličko-senjskoj županiji  indeks klijentelizma iznosi poraznih 0,75. Na jednog zaposlenika u realnom sektoru gospodarstva, dolaze tri zaposlenika koji rade u državnim i lokalnim strukturama! Visoki indeks klijentelizma usko je vezan uz stranačko kadroviranje i političke igre, što je nedavno pokazala i situacija oko izbora novog ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Pogledajte u nastavku tablicu indeksa klijentelizma u hrvatskim županijama:

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: LIDER

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close