Turizam

Impresivne zidine koje čuvaju gradove od pamtivjeka

Zidine Ávile nastale se u 12. stoljeću kako bi štitile stanovnike od sukoba kraljevstva Castile i Leona. Visoke su oko 12 metara, a imaju 9 gradskih vrata…


Masivne kamene zidine nekada davno bile su zadnja linija obrane za drevne gradove i njihove stanovnike. Mnogi od takvih gradova više ne postoje, ali mnogi su se i održali, pa danas pružaju stanovnicima unutar zidina dašak povijesti, ali i privlače turiste iz raznih krajeva svijeta.

Evo 5 najočuvanijih i najpoznatijih gradova opasanih zidinama, svi na popisu UNESCO-ve svjetske baštine.

1. Dubrovnik, Hrvatska

Jedna od najpopularnijih ljetnih destinacija, uglavnom za one dubljeg džepa, zadnjih godina još je popularniji jer su njegove zidine postale kulisa za King’s Landing popularne serije Igra prijestolja.

Dubrovačke zidine građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane. Duge su 1940 metara, visoke 25, prema kopnu široke od 4 do 6, a prema moru 1,5 do 3 metra. Sastoje se od glavnoga gradskog zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja – kantonate, tri predziđa s nizom toreta, tri jarka, dvije predutvrde – tvrđave te valobrana i dva gradska podizna mosta.

2. Jeruzalem, Izrael

Zidine koje okružuju Stari grad izgrađene su u 16. stoljeću. U Starom gradu su znamenitosti: Brdo hrama, Zid plača, Bazilika Svetog groba, Kupola na stijeni i džamija al-Aksa.

Više na punkufer.dnevnik.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close