Scena

Ako imate neku od ovih ploča, mogli biste dobro zaraditi

Inicijalne tiraže glazbenih velikana kao što su The Beatles ili Bruce Springsteen te rijetka ili krivo odštampana izdanja s alternativnim omotima potencijalno vrijede pravo malo bogatstvo.


Stoga, ako imate neku od ovih ploča, oprezno njome rukujte jer možda u rukama držite vaš novi automobil ili stan.

1. Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)

Dylanov je drugi album doživio neke promjene prije izlaska pa su četiri pjesme zamijenjene novima netom prije puštanja na tržište. Međutim, tvornica je otisnula određeni broj ploča s pjesmama prije nego što su zamijenjene novima. Jedna od tih greškom otisnutih ploča prodana je za 35 tisuća dolara te se smatra jednom od najvrjednijih ploča na svijetu.

2. The Beatles – The Beatles (White Album) (1968)

Svi primjerci kultnog izdanja The Beatlesa nisu stvoreni jednaki. Članovi benda i direktori njihove diskografske kuće dobili su ploče sa serijskim brojevima koji počinju s A00000 (A000001, A000002, itd.). Prvi primjerak iz te serije u 2013. godini prodan je za 35 tisuća dolara, dok je kopija s brojem A0000023 prodana za 13,750 dolara.

3. David Bowie – Diamond Dogs (1974)

Originalni omot ovog albuma na vinilu sadržavao je ilustraciju s psećim genitalijama. Bowiejev diskograf RCA je konačnu verziju izmijenio, no neki su zaposlenici zadržali svoje kopije. Verzija s psećim genitalijama prodana je 2003. godine za 3,550 dolara. S obzirom na Bowiejevu smrt, nije teško zamisliti koliko bi takav jedan raritet danas mogao biti vrijedan.

4. Sex Pistols – God Save The Queen/No Feelings 7” (1977)

Sex Pistolsi su ugovor s A&M Records potpisali u ožujku 1977. godine, no samo šest dana kasnije on je otkazan zbog ponašanja benda. Kada je njihov diskograf odlučio otkazati suradnju bendu već su otisnuli 25 tisuća kopija njihovog singlea ‘God Save The Queen’. A&M Records je naredio da se kopije unište, no tijekom godina su se neke kopije pojavile, a prodane su za više od 8,600 dolara.

5. Hank Mobley – Blue Note 1568 (1957)

Između 300 i tisuću kopija ovog albuma je izdano 1957. godine, no , ako je vjerovati glasinama, na njima je adresa diskografske kuće krivo otisnuta. Rasprave traju o vrijednosti, no neka ploče s ispravnom adresom prodane su za više od 10 tisuća dolara.

6. The Beatles – Please Please me (1963)

Ovisno o tome koju verziju ovog albuma imate vaša će potencijalna zarada varirati. ‘Sveti gral’ kolekcionara predstavlja verzija koja ima zlatna slova na crnoj markici, a stereo verzija albuma prodana je 4,200 dolara.

Pročitajte više na jutarnji.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close