PoljoprivredaVijestiKarijera

Ilija Jurić najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik u 2022.

U Zagrebu je jučer izabran najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik u 2022. godini. Pobjedu je odnio Ilija Jurić iz Velike Kosnice koji uzgaja presadnice, jestivo cvijeće, mikropovrće i egzotično bilje. Drugoplasirani Tvrtko Matijević bavi se proizvodima na bazi pčelinjeg otrova, a trećeplasirani Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine proizvodnjom bučinog ulja i proizvoda od buče. Prema izboru čitatelja portala Jutarnjeg lista, nagradu je osvojio Mirko Knežić iz Mihalja, proizvođač povrća.


Izbor je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu i ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika Sunčana Glavak, u suradnji s Jutarnjim listom i Ministarstvom poljoprivrede. Izboru su nazočili visoki uzvanici Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, medijskog pokrovitelja natjecanja, istaknuo je da priče mladih poljoprivrednika postižu veliku čitanost. “Stotine tisuće čitanja priča koje smo objavljivali znak je da smo zainteresirali publiku. To je najbolja reklama za poticanje mladih da ne napuštaju poljoprivredu”, kazao je Ogurlić.

Eurozastupnica Sunčana Glavak rekla je da izbog najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika snažna poruka svim mladim ljudima koji dvoje o tome trebaju li se upustiti u bavljenje poljoprivredom. “Naših 19 finalista dokaz su da poljoprivreda nije samo posao, nego i poziv. Poljoprivreda je okosnica našeg europskog i hrvatskog gospodarstva, a upravo su mladi poljoprivrednici prepoznati kao nositelji promjena koje želimo vidjeti na našim selima”, poručila je zastupnica Glavak.

Ministrica Marija Vučković istaknula je da u Hrvatskoj djeluje 24 591 mladi poljoprivrednik, čineći udio od 14 posto – što je više od prosjeka Europske unije. “Cilj je prijeći 20 posto i tada ćemo ostvariti temeljni cilj, preuzimanje malih i srednjih gospodarstva, obnovu. Mjere za mlade poljoprivrednike najvažnije su mjere. Rast gospodarstva i generacijska obnova tog dijela Hrvatske čini 80 posto površine. Jasno je da ni gradova ne može biti bez sela”, rekla je ministrica Vučković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković istaknuo je važnost proizvodnje hrane u aktualnom trenutku. “Država mora osigurati načine kako zaštititi građane i zaštititi one koji nas hrane, i tu hranu proizvode. Interveniramo, i preuzimamo ulogu da tržište funkcionira i da svaki građanin ima hranu, vodu i energente. Poljoprivredi je bitna više nego ikad i ona je strateški i temeljni stup. Mladi poljoprivrednici se stoga ne bore samo za sebe i svoje projekte nego postaju temelj našeg društva”, poručio je predsjednik Jandroković.

Na ovogodišnjem, sedmom izboru najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika, natjecalo se 19 finalista koji su, procjenom stručnog žirija sukladno pravilima Natječaja, imali najbolje projekte.

Nakon ceremonije proglašenja i uručenja nagrada, održan je panel u sklopu Poljoprivredne konferencije na kojem su sudjelovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tihomir Adam, interim izvršni direktor za poljoprivredu Fortenova grupe i predsjednik Uprave Belja, Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova, BAT Adria, Sanja Burić, predsjednica Uprave ENNA Fruits, Ljiljana Šapina, članica Uprave Podravke i Ilija Jurić, najbolji hrvatski mladi poljoprivrednik u 2022.


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close