Turizam

Idealne zamjene za “isfurane” europske suvenire

Ni bicikl, ni auto, ni romobil, već suvenir! Kad god negdje otputujemo barem nas jedna osoba moli da joj donesemo neki suvenir. E pa, evo vodiča za najprodavanije suvenire u europskim zemljama, ali i za suvenire kojima bi bilo pametno zamijeniti već ove standardno dosadne!


Tata kupi mi suvenir! Ni bicikl, ni auto, ni romobil, već suvenir! Kad god negdje otputujemo barem nas jedna osoba moli da joj donesemo neki suvenir. E pa, evo vodiča za najprodavanije suvenire u europskim zemljama, ali i za suvenire kojima bi bilo pametno zamijeniti već ove standardno dosadne!

Austrija

Suvenir: Lederhosen
Kupite: Mozart kugle

Da, da, ovo nošnja nije popularna samo u Bavarskoj, već je obožavaju i Austrijanci. Naravno, to ne umanjuje njen ridikulozan izgled u drugim državama, a i nećete se valjda dvije godine jednako obući za maškare. Kupite radije Mozart kugle i uživajte u divnom okusu…

Belgija

Suvenir: Čokolada
Kupite: Pivo

A što drugo? Ako slučajno kažete kako idete u Belgiju, budite sigurni da će vas već netko pitati da mu donesete čokoladu. No, Belgijanci su također i majstori piva, pa rađe donesite par primjeraka tekućine bogate hmeljom.

Danska

Suvenir: Mala sirena
Kupite: LEGO

Andersene, Andersene, koliko si samo djece razveselio bajkom! Mala sirena vas pozdravlja i u Kopenhagenu, i na svim mogućim štandovima sa suvenirima, ali vi radije, naročito ako imate djecu, kupite najgenijalniju stvar koju su Danci podarili svijetu. LEGO kockice.

Francuska

Suvenir: Beretka
Kupite: Gusju paštetu paštetu ili bocu vina

Popularna francuska kapa čest je motiv raznih umjetnika. Ali s obzirom da vjerojatno ne darivate nekog Picassa ili Murtića, radije kupite bocu dobrog vina ili deliciju u obliku gusje paštete, u kojoj će se svaki pravi gurman ‘udaviti’.

Grčka

Suvenir: Ouzo
Kupite: Mastika

Omiljeni i najpoznatiji grči liker na bazi anisa daleko je najpopularniji suvenir, i svi se uglavnom vraćaju s bocom Ouza doma. Ipak, postoji piće koje uopće nije lošije od Ouza, čak je po našem sudu i bolje. Radi se o Mastici, koja je napravljena od istoimene biljke, a okus je u najmanju ruku, božanstven.

Italija

Suvenir: Mini Koloseum
Umjesto: Vespa, pašta

Dobro, ovo se ponajviše odnosi na Rim, odakle većina turista kao suvenir doma donese mini Koloseum. Nama se to čini već pomalo isfuranim i dosadnim pa preporučamo privjesak u obliku najpopularnijeg mopeda ikad, legendarne Vespe! Ako pak poklon donosite zaljubljenicima u hranu, pa barem je Italija zemlja raznih delicija s kojima je gotovo nemoguće pogriješiti.

Više čitajte na punkufer.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close