Zdravlje

Idealna visina potpetica za sve žene iznosi…

Visoke potpetice izazivaju oprečne emocije kod žena diljem svijeta: neke se ne mogu zasititi nošenja ove ženstvene obuće iako se ne osjećaju sto posto udobno u njima, dok druge uživaju u njihovom dizajnu, ali ipak prednost daju udobnosti. Otkrili smo koja je visina potpetice optimalna.


Moda ne mora biti bolna, a nošenje štikli ne mora izazivati bol u stopalima, nogama i kralježnici. Ako pak ne želite narušiti zdravlje na dugotrajnoj bazi ne biste smjeli nositi štikle više od 7,5 centimetara.
‘Sve cipele s potpeticom višom od 7,5 centimetara mijenjaju način na koji hodamo – koraci postaju kraći, većina tjelesne mase se prebacuje na prednji dio stopala što narušava ravnotežu tijela i stavlja pritisak na koljena i donji dio leđa,’ upozorava američka ortopedica Dr. Emily Splichal. Negativni aspekti nošenja povišenih cipele ne prestaju niti s platformama, jer one imaju iste loše učinke, a nije poželjno nositi i skroz ravne cipele.

Ako žena ima spuštena stopala, ravna potplata će također biti loša za njeno stopalo. Uvijek je bolje odabrati barem malo povišenje, od barem 2,5 centimetra jer će tako staviti stopalo u stabilniju poziciju.’ napominje liječnica.

Dr. Emily Splichal savjetuje da je najbolje izbjegavati ekstreme pri kupovanju obuće – iznimno niske ili visoke potpetice, te da se zdravlje stopala i tijela općenito krije u prosjeku, odnosno obući s potpeticom od 2,5 do 7,5 centimetra.


Tekst: zadovoljna

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close