Lifestyle

Ida Prester i Tomislav Jelinčić pozivaju najhrabrije da nazovu 116 006!

POZNATI PRUŽILI PODRŠKU NPC-U

Ida i Tomislav poslali su snažnu poruku svima onima koji su se našli u ulozi žrtve!


Shvaćajući kako neke uloge biramo sami, Ida Prester i Tomislav Jelinčić poslali su poruku onima koji svoje uloge nisu birali – žrtvama kaznenih djela i prekršaja. Zajedno su im poručili: „Niste sami! Budi najhrabrija/najhrabriji i nazovi 116 006!“

116 006 je broj Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Uz relevantne pravne informacije i podršku Nacionalnog pozivnog centra žrtve imaju priliku donijeti samostalne i informirane odluke nužne za proces oporavka i vraćanja osobne autonomije nakon pretrpljenog kaznenog djela ili prekršaja.
Pozivom na broj 116 006 možete zatražiti emocionalnu podršku, informacije o svojim pravima, tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi. Prema prepoznatoj potrebi, na liniji možete dobiti i informacije o relevantnim udrugama ili institucijama.

Žrtve kaznenih djela i prekršaja, osim doživljene nepravde, često trpe i niz fizičkih, psihičkih, socijalnih i ekonomskih posljedica i imaju pravo na pomoć i podršku u suočavanju s izazovima situacije koju nisu birali.

Pružanje podrške svakim radnim danom uvelike je olakšano aktivnim i nesebičnim angažmanom posebno educiranih volontera i volonterki. Do sada je u Nacionalnom pozivnom centru volontiralo 220 volontera i volonterki koji su odradili više od 38 000 volonterskih sati unutar kojih je pomoć pružena u gotovo 10 000 slučajeva.

Visok broj poziva govori u prilog tome da pozivatelji i pozivateljice uistinu prepoznaju prednosti telefonske linije za pomoć žrtvama, a primarno anonimnost, laku dostupnost i to što je linija besplatna, te su je spremni koristiti.

 

Postojanje Nacionalnog pozivnog centra i 116 006 broja od iznimne je važnosti za sustav podrške žrtvama kaznenih djela i prekršaja, pogotovo za žrtve nasilja u obitelji koje najčešće kontaktiraju liniju te traže pomoć.

Nacionalni pozivni centar danas obilježava 7. godinu svog djelovanja. Osnovan je 16. srpnja 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Republika Hrvatska je time postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima.

Za vrijeme izazova kao što su aktualna kriza uzrokovana virusom COVID-19 te nedavni potres u Zagrebu, primarni je cilj Nacionalnog pozivnog centra osiguranje neprestanog rada i dostupnosti cjelovite i besplatne podrške svima onima kojima je potrebna.

*Program Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja se provodi uz financijsku podršku Ministarstva pravosuđa.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close