Turizam

I ove turističke sezone borba za svakog gosta, ali i za svakog radnika

I ove turističke sezone bit će borba za svakog gosta, ali i za svakog radnika. Dapače, ove godine bi moglo biti i još većih problema s radnom snagom pošto Njemačka i Austrija otvaraju sva tržišta i traže novu radnu snagu, piše hrturizam.hr.


Kako se radi o puno boljim kako financijskim tako i radnim uvjetima, nego u Hrvatskoj, to će svakako nažalost pokrenuti novi val domaće radne snage da krene svoju životu i profesionalnu sreću potražiti preko granice. Također, treba uzeti u obzir i kako se radi o cjelogodišnjim poslovima, dok je u Hrvatskoj zbog izražene sezonalnosti to i dalje još daleka iluzija.

Iako postoji mjera Stalni sezonac, to svakako nije održivo i dugoročno rješenje, jer kako osoba koja radi kao stalni sezonac može planirati i graditi svoju budućnost, obitelj, kupiti stan, automobil… Jako teško i nerealno, a svakako ne održivo.

Krajem godine ukidaju se kvote uvoz radne snage – Novi Zakon o strancima

Kao jedna od najvažnijih novina u odnosu na važeći Zakona o strancima, je propisivanje novog modela reguliranja zapošljavanja stranaca, kojim se ukidaju dosadašnje kvote za zapošljavanje stranaca i pojednostavljuje njihovo zapošljavanje kako bi se udovoljilo potrebama poslodavaca, pošto je cijeli postupak do sada bio spor, kompliciran i s puno administracije.

Budući da se više neće utvrđivati godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca, poslodavci će se moći za pronalaženje radne snage obratiti Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji će im izdati mišljenje za zapošljavanje stranaca kroz Test tržišta.

No, dok novi Zakon o strancima ne stupi na snagu, očekuje se oko prve polovice 2020. godine, vrijedi Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2020.

Dok se ne ukinu kvote, ove godine turizam i ugostiteljstvo mogu računati na 18.370 dozvola za rad stranca u turizmu za novo zapošljavanje, kao i 12.000 dozvola za sezonski rad ili ukupno preko 30.000 dozvola za rad stranca u turizmu. Inače, ove godine se iskoristilo oko 21.000 dozvola za uvoz strane radne snage u turizmu.

Njemačkoj kronično nedostaje kvalificiranih radnika

U Njemačkoj 01. ožujak 2020. godine stupa na snagu novi zakoni za kvalificiranu radnu snagu. Njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila kako mnogi sektori traže kvalificirane radnike bez kojih gospodarstvo ne može napredovati te kako u slučaju manjka radnika mnoge tvrtke će svoje poslovanje preseliti u druge zemlje.

Zato je donesen novi zakon kojim se proširuje mogućnosti za kvalificirane stručnjake iz država van Europske unije da dođu u Njemačku radi zapošljavanja.

S tim datumom Njemačka će moći useliti ne samo kvalificirane radnike i stručnjake, već i one koji bi se tamo zaposlili odgovarajući njihovoj kvalifikaciji.

Hrvatski državljani u Austriji će se moći zaposliti bez radne dozvole

Od početka srpnja Austrija otvara vrata rada i hrvatski državljanima se ukida ograničenje na austrijskom tržištu rada. Do sada radnici iz Hrvatske nisu imali potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada i dobiti radnu dozvolu u Austriji je danas gotovo nemoguće dobiti, no sada se sve mijenja. Od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole.

Inače, prema analizi HUT-a, plaće za kuhare, konobare i drugo turističko osoblje su kod nas 30% niže nego u Sloveniji, a čak praktički 100% niže nego u Austriji.

Budućnost se ne gradi na uvozu radne snage, a bez domaće radne snage nema niti održivog razvoja

Budućnost i održivost se ne gradi na uvozu radne snage, no do ove situacije smo sami krivi i bilo je samo pitanje vremena kada će puknuti “balon”. Godinama se upozoravalo na problem malih plaća u turizmu, kao i jako lošim radnim uvjetima. No vladala ja mantra – ako nećeš ti, ima tko hoće na burzi. Sada se to vratilo kao bumerang.

No, otvorile su se granice i balon je pukao, zanimljivo, na čuđenje našeg turističkog sektora. Neki ni dan danas nisu svjesni kako je jedino rješenje za zadržavanje domaće i kvalitetne radne snage ponuditi bolje plaće i radne uvijete – nema alternative.

Iako su velike hotelske kuće znatno podigle plaće i poboljšale radne uvijete, to i dalje nažalost nije dovoljno.

Čak niti radnici iz Srbije nisu zadovoljni, kao i niti iz BIH, dosadašnjim radnim uvjetima u Hrvatskoj. Prošle godine obavio sam preko 50 razgovora s radnicima na Jadranu iz Srbije i BIH i te preko 90% njih ove godine ne planira se više vratiti na naše tržište rada, nego će i oni putem Austrije, Njemačke… Naravno, ne radi o reprezentativnom uzorku niti ozbiljnom istraživanju, no svakako daje sumnju da se turistički sektor pita: Kako dalje kada smo čak izgubili radnu snagu i iz našeg prirodnog okruženja?

Agencije za uvoz strane radne snage iz dalekih zemlja otvaraju se kao gljive poslije kiše. Neke turističke tvrtke okrenule su se upravo radnoj snazi iz Filipina, Nepala, Vijetnama… no to je samo dodano kopanje rupe bez dna i produženje agonije.

Jesmo li spremi?

Ako želimo graditi turizam na kvaliteti, trebaju nam i kvalitetni radnici, a oni kao i u bilo kojem sektoru koštaju. Kvaliteta uvijek ima svoju cijenu, a upravo kvaliteta nam treba, a ne jeftina strana radna snaga iz Azijskih zemalja.

Za kraj, i ove godine će biti velika borba za radnu snagu, upravo traju Dani poslova u turizmu, gdje će velike hotelske kuće naći jedan dio radne snage, ali ne svakako dovoljno. A što je svima drugima?

Moramo se pitati tko će doći raditi u Hrvatsku? Hoćemo li moći isporučiti kvalitetu usluge? Koji je smisao novih investicija u velike hotelske resorte? Kako ćemo isporučiti vrijednost za novac sukladno visokim cijenama, a manjoj kvaliteti usluge?

Puno pitanja, ali malo odgovora. No, živimo u tržišnoj ekonomiji, a tržište je najbolji regulator uspješnih i onih manje uspješnih. Gdje će se naša hrvatsko turističko tržište pozicionirati vidjet ćemo uskoro.

Za kraj, kako ja prije par godina odlično poentirala Marniela Dropulić Ružić: DRŽAVA “PUNA ŽIVOTA” TREBA BRINUTI DA IMA DJELATNIKE “PUNE ŽIVOTA”.

Donosi hrturizam.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close