DogađanjaVijesti

I ove godine najviše nominacija za Porin izvođačima Croatia Recordsa

Poznata su imena nominiranih za najcjenjeniju glazbenu i diskografsku nagradu Porin koja će ove godine biti dodijeljena po 26. put, a nakon Splita novi domaćin je Rijeka. 46 nominacija imaju izvođači Croatia Recordsa što je oko 40 posto od ukupnog broja nominiranih.


Listu nominiranih predvodi trenutno najpopularniji glazbenik u Hrvatskoj, Vojko V, koji je nominiran u 6 kategorija, Album godine (“Vojko”), Pjesma godine (“Ne može”), Najbolji album klupske glazbe, Najbolja muška vokalna izvedba (“Ne može”), Najbolji video broj (Rino Barbir za spot “Ne može”) te Najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje Mate Žaja. Samo jednu nominaciju manje ima glazbena diva Josipa Lisac koja je oduševila glazbenu javnost izdanjem “From Croatia Records studio…u tvojoj duši stanujem” te je zaslužila nominacije u kategorijama Najbolji album pop glazbe, Najbolja ženska vokalna izvedba (“Dok razmišljam o nama”), Najbolja produkcija (Goran Martinac), Najbolja snimka (Goran Martinac), dok je s Hladnim pivom za pjesmu “Soundtrack za život” dobila nominaciju za Najbolju vokalnu suradnju.

Goran Bare sa svojim Majkama ima četiri nominacije, a zahvaljujući jednom od najboljih albuma godine, “Nuspojave”, koji je nominiran u kategorijama Album godine, Najbolji album rock godine i Najbolje likovno oblikovanje (Daniel Ille), a pjesma “Ljubav krvari” ima nominaciju za Najbolju izvedbu grupe s vokalom.

Najbolji regionalni bend i prošlogodišnji dobitnik Porina, Parni valjak, s albumom “Vrijeme” ima 3 nominacije u kategorijama Album godine i Najbolji album rock glazbe te za Najbolju izvedbu grupe s vokalom (“Otkud ti pravo”).
Velik broj nominacija i ove godine ima višestruki dobitnik Porina Pavao Mašić koji je nominiran za album “Franjo Dugan: Sabrana djela za orgulje” u kategorijama Najbolji album klasične glazbe, Najbolja izvedba klasične glazbe (“Franjo Dugan: Uvod i fuga u f-molu”), Najbolja snimka albuma klasične glazbe (Alan Šnajder, Božidar Pandurić) i Najbolja produkcija albuma klasične glazbe (Pavao Mašić).

Još jedna glazbena diva ove godine je dio liste nominiranih, a to je Radojka Šverko koja je s albumom “As Time Goes By (Live at Jazz.hr)” nominirana u dvije kategorije, Najbolji album jazz glazbe i Najbolja izvedba jazz glazbe (“As Time Goes By”). Dvije nominacije ima i mlada Riječanka Antonela Doko, za pjesmu “O čemu pričamo” u kategoriji Najbolje ženske vokalne izvedbe i za pjesmu “Ella E” zajedno s Nenom Belanom i Igorom Geržinom u kategoriji Najbolja vokalna suradnja.

Album “Hereza” Livija Morosina & Maera, objavljen krajem prošle godine, nominiran je u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe, “Tamburice od četiri žice” Gajdarsko-samičarske skupine KUD-a Gorjanac ima nominaciju u kategoriji Najbolji album foklorne glazbe, dok su Singrlice, dvostruke dobitnice Porina, ove godine nominirane za Najbolji album etno glazbe za cijenjeni “Huncut i grdobe”. U kategoriji Najbolji album klapske glazbe nalaze se čak dva albuma u izdanju Croatia Recordsa, “52. Festival dalmatinskih klapa Omiš – nove skladbe” i “Klape Gospi Sinjskoj 2017.”, dok je “13. glazbeni festival ‘Šokačke pisme’ Županja 2018.” nominiran za Najbolji album tamburaške glazbe.

Za novog izvođača godine nominirana je Lana Janjanin, koja je u 2018. godini objavila zajednički album s Dinom Rizvić i Jazz orkestrom HRT-a (“Miracles”), a također relativno novo ime u solo vodama, iako u glazbenim krugovima iznimno poznato i cijenjeno, Daria Hodnik, zajedno s Marijem Huljevim nominirana je u kategoriji Najbolja vokalna suradnja (“Bitanga i princeza”).

U kategoriji Najbolji video broj nominirana je uz Vojka V i Mia Dimšić sa spotom za pjesmu “Snježna ulica (Winter Wonderland)” kojeg je režirao Marko Zeljković Zelja.

Među nominiranima ove godine je i Šimun Matišić Sextet i to u kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe (“First Waltz” s albuma “Invocation”). U kategoriji Najbolji aranžman nominirani su Ante Gelo i Goran Kovačić za pjesmu “Najbolji ljudi” Vanne, dok nominaciju imaju i Nikola Fabijanić & Simfonijski orkestar HRT-a u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe (“Petar Obradović: Bird Concerto – Allegro con brio” s albuma “Bird Concerto”).

Croatia Records ima svoje predstavnike i u kategorijama Najbolji tematsko-povijesti album (“Dino Dvornik – Zimzeleno A novo”) i Najbolji album popularne duhovne glazbe (Emanuel – “Sve činim novo” i “Uskrs fest 2018.”) te Najbolji album s raznim izvođačima (“65. Zagrebački festival 2018” i “21. Dalmatinska šansona Šibenik”). Nominaciju za Najbolji koncertni album ima Hladno pivo za izdanje “30 godina – Greatest Hits – Live” (Goran Martinac, producent), Mario Rašić i Nebojša Buhin za album “Aftershock” u kategoriji Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe), dok su Hojsak & Novosel feat. Vlatko Stefanovski odnijeli nominaciju za Najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) s pjesmom “Divji cvit” (“Perle”)

Croatia Records i ove godine ima najviše nominacija od svih diskografa i još jednom potvrđuje status najveće diskografske kuće u Hrvatskoj i regiji s oko 40 posto od ukupnog broja nominacija, a među 72 nakladnika koji su svoja izdanja prijavljivali za ovogodišnji Porin.

Dodjela 26. nagrada Porin bit će upriličena 29. ožujka u Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine, Rijeci (Centar Zamet).


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close