VijestiPolitika

I muškarci i žene će u mirovinu sa 67 godina

Prijedlog mirovinske reforme uskoro će u javnu raspravu, o čemu su u ponedjeljak razgovarali ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i sindikati. No sastanak je kratko trajao jer su ga sindikati napustili. Nezadovoljni su jer kažu da Vlada uopće nije spremna pregovarati o ključnim pitanjima, poput dobi za odlazak u mirovinu i kažnjavanja prijevremenog umirovljenja, piše 24sata


Ministar Pavić ponavlja da prosječan hrvatski građanin ide prerano u mirovinu i da je sadašnje stanje sustava neodrživo. Stoga oni ključni parametri nisu se previše mijenjali.

U Vladi ne odustaju od toga da se ubrza tempo i što prije dođe do točke u kojoj će svi, i muškarci i žene, raditi do 67. godine. Danas je situacija takva da žene idu u redovitu mirovinu sa 62 godine, muškarci sa 65. Plan da svi rade do 67. godine trebao se realizirati do 2038., no taj Vladin prijedlog predviđa da se to dogodi mnogo prije – već 2031 godine.

Stroža pravila predviđena su za one koji budu željeli u prijevremenu mirovinu jer se građane želi što dulje ostaviti na tržištu rada. Kazna za svaki mjesec prijevremenog umirovljenja iznosit će 0,34 posto, a to znači da će mirovina za svaku godinu ranijeg odlaska biti manja za više od 4 posto.

Oni koji planiraju u prijevremenu mirovinu čim im to bude dopušteno, imat će čak 20 posto niže mirovine. Kombinacija ovih dviju promjena ključni je razlog zbog kojeg sindikati najavljuju prosvjede.

Više na 24sata

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close