Vijesti

I kozmetika ima rok trajanja

Šminka nije otporna na vrijeme, a pojedini kozmetički proizvodi posebno su pogodni za razmnožavanje bakterija. Slijedi nekoliko savjeta kako razlikovati šminku koja je još dobra od one kojoj je prošao rok trajanja.


Maskara
Zahtjeva najveći oprez jer četkica na putu od tube do trepavica redovito prikuplja bakterije. Ustajale bakterije mogu dovesti do crvenila i svrbeži, a u najgorem slučaju do konjunktivitisa. Maskaru bi stoga trebalo mijenjati svakih 2-3 mjeseca. Stara maskara ima miris benzina.

Korektor
Trebali bi prekrivati nečistoće, a ne stvarati nove – što se može dogoditi pri uporabi korektora kojem je istekao rok trajanja. Korektor u obliku pudera može trajati do dvije godine, dok se tekući korektori kvare u roku od godine dana.

Puderi i rumenila
Najdugovječnija kozmetika s rokom trajanja od dvije godine. Ipak, oprez je potreban kod pudera sa značajnijim udjelom vode iz botaničkih ekstrakta koja je plodno tlo za bakterije. Prepoznat ćete ih među sastojcima po dugačkim latinskim nazivima i sljedećim pojmovima u zagradama – ekstrakti kamilice, aloe vere, bambusa ili zelenog čaja. Važno je da redovito mijenjate četke za nanošenje šminke te da izbjegavate doticaj pudera i rumenila s vodom.

Sjenila
Kako su u stalnom kontaktu sa sluznicom, rok trajanja im je skraćen te ih je potrebno mijenjati u prosjeku svaka tri mjeseca.

Olovke
Slično kao i sjenila, dodiruju područja gdje vrlo lako mogu pokupiti bakterije te ih širiti oko očiju. Traju u prosjeku mjesec dana, iako ni  nakon dužeg vremena neće poprimiti vidljive nedostatke.

Ruž za usne
Ne sadrže vodu pa jedina opasnost proizlazi iz dodirivanja bakterija oko usnica. Nakon nekog vremena mogu poprimiti neugodne mirise zbog “masnih” sastojaka. Ruž je pokvaren kada postane previše tvrd i kada se boja više ne može nanijeti ravnomjerno.

Četkice i drugi aplikatori
Mogu trajati godinama ako se ispravno čiste i čuvaju. Nakon svake uporabe četkice bi trebalo obrisati suhim ručnikom ili papirom te ih oprati šamponom za kosu svaka dva do tri tjedna. S druge strane, spužvice su kao stvorene za bakterije te bi ih trebalo zamijeniti jednom tjedno.


Tekst: metroportal.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close