Grad ZagrebZdravlje

HZJZ za RTL: “Već je oko 90 slučajeva hepatitisa A među učenicima”

U zagrebačkim srednjim školama vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice. Već je identificirano devedesetak slučajeva među učenicima i djelatnicima.


S obzirom na tu činjenicu oglasio se HZJZ koji je pojasnio koji su simptomi bolesti, kako dolazi do zaraze i što bi uprave srednjih škola sada trebale napraviti.

Simptomi i prijenos

Oboljeli razvijaju simptome povišene temperature, boli u trbuhu, mučnine, povraćanja i žutice.

”Kao uzročnik identificiran je virus hepatitisa A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama onečišćenim stolicom zaražene osobe.

Infekcija se može proširiti bliskim kontaktima (kućnim, spolnim ili kontaktima u kolektivima). Oboljela osoba je zarazna 14 dana prije pojave i 7 dana nakon pojave simptoma žutice, a ako oboljeli ne razvije žuticu zarazan je 14 dana od pojave simptoma bolesti”, pojašnjavaju iz HZJZ-a.

Kako se može zaraziti?

Virusom hepatitisa A mogu se zaraziti oni koji jedu hranu koju je pripremala zaražena osoba koja nije ispravno oprala ruke ili je oprala ruke u kontaminiranoj vodi, kao i oni koji popiju kontaminiranu vodu.

Zarazu je moguće dobiti jedenjem sirove ili nedovoljno kuhane školjke iz kontaminirane vode, sirovu i termički neobrađenu i neopranu hranu. Kao primjer, HZJZ navodi voće, povrće i sushi. Hepatitis A se može dobiti i kontaktom s zaraženom osobom, a u posebnom su riziku muškarci koji imaju spolni odnos s muškarcima. A mogući prijenos zaraze je i kroz ubrizgavanje droge korištenjem kontaminirane opreme.

”Škole o pozitivnom nalazu osobe koja je boravila u školi u vrijeme kada je bila zarazna zaprima informaciju od nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, zaposlenika ili roditelja zaraženog učenika”, ističu iz HZJZ-a.

Potrebne dodatne higijenske mjere

U školama u kojima se pojavila zaraza potrebne su dodatne higijenske mjere, izbjegavanje dijeljenja hrane , te se treba obavijestiti roditelje učenika i zaposlenike koji su bili u kontaktu s zaraženom osobom. Svaki novi slučaj treba se javiti nadležnom liječniku školske medicine ili epidemiologu, te u školi imenovati odgovornu osobu koja će vršiti nadzor dezinfekcije ruku i kontrolirati razloge izostanka s nastave osoba u bliskom kontaktu s zaraženim.

”Ako škola ima kantinu, provjeriti je li bilo oboljelih sa sličnim simptomima, upozoriti ih da u slučaju pojave istih ostanu kod kuće i jave se nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnje obrade”, napominju iz HZJZ-a.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close