Grad ZagrebZdravlje

HZJZ: Od ponedjeljka na Velesajmu cijepljenje trećom dozom

NAJNOVIJE PREPORUKE

 Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je najnovije preporuke za primjenu treće i docjepne, tzv. booster doze cjepiva protiv covida-19, s čime se kreće od ponedjeljka na Zagrebačkom velesajmu, najvećem punktu za masovno cijepljenje Grada Zagreba.


Treća doza predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti osam tjedana nakon druge doze, a to su, prema preporuci HZJZ-a osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom.

Za ostale docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od primarne serije cijepljenja, a kako bi se produžilo trajanje zaštite, dodaje se u priopćenju HZJZ-a.

Pojam “umjerena do teška imunosupresija“ uključuje, ali nije ograničena, na osobe koje se aktivno liječe od solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti, one koje su na hemodijalizi, kojima je transplantiran solidni organ te se primjenjuje imunosupresivna terapija, osobe s primjenom CAR-T stanica ili transplantacijom hematopoetskih matičnih stanica (unutar dvije godine nakon transplantacije ili uzimanja imunosupresivne terapije.

Također osobe kod kojih postoji umjerena ili teška primarna imunodeficijencija, uznapredovala ili neliječena HIV infekcija ili se aktivno liječe visokim dozama kortikosteroida, alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, primjena kemoterapije u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna, blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje.

Vrijeme davanja treće doze za svaku  imunokompromitiranu osobu, odluka je specijaliste koji osobu liječi, ističe se u priopćenju.

Prema istim uputama preporučeno je davanje booster doze, odnosno docjepljivanje korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odraslim osobama s invaliditetom, radnicima zaposlenim kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle, osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja, zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima: bilo koja razina zdravstvene zaštite.

Preporučuje se i svim osobama u dobi 65 i više godina, osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, te svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti.

Treća doza cjepiva na Velesajmu ponedjeljkom i srijedom

Prema javnom pozivu u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma cijepljenje prvom dozom i docjepljivanje svim dostupnim vrstama cjepiva nastavlja se utorkom, četvrtkom i petkom, dok će se ponedjeljkom i srijedom organizirati primjena treće i docjepne, booster doze osoba koje su završile primarno cijepljenje.

U ponedjeljak, 18. listopada,  od 8 do 12 sati, kreće primjena treće doze u imunokompromitiranih osoba cjepivom Comirnaty [Pfizer] i Spikevax [Moderna] i docjepljivanje osoba koje su završile primarno cijepljenje, neovisno o vrsti cjepiva, cjepivom Comirnaty [Pfizer], te u srijedu, 20. listopada, u istom terminu.

U utorak, 19. listopada i četvrtak, 21. listopada, od 14,30 do 19 sati, cijepi se cjepivima Comirnaty [Pfizer], Janssen [Johnson & Johnson] i Spikevax [Moderna], u okviru javnog poziva na prvu i drugu dozu, kao i u petak, 22. listopada, ali od 8 do 12 sati.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close