TurizamIzdvojeno

HZJZ OBJAVIO BROJKE Evo u kojim gradovima na Jadranu se zarazilo najviše turista

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je na svojim stranicama izvještaj za posljednih tjedan dana, rekordnom tjednu po broju novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.


U razdoblju od 17.8. do 24.8. sve županije zabilježile su novoboljele slučajeve bolesti COVID-19. Najviše novooboljelih bilježi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Grad Zagreb te Šibensko-kninska i Zadarska županija koje imaju jednak broj novooboljelih u posljednjih tjedan dana. Najveću 7-dnevnu stopu također ima Splitsko-dalmatinska županija, a slijede je Šibensko-kninska i Brodsko-posavska županija.

Kada govorimo o žarištima u kontinentalnom dijelu zemlje HZJZ navodi kako su u posljednjih tjedan dana u svim županijama kontinentalne Hrvatske zabilježeni novoboljeli slučajevi – najviše u Gradu Zagrebu, Brodsko-posavskoj te Zagrebačkoj županiji, dok su najviše 7-dnevne stope na dan 24. kolovoza u Brodsko-posavskoj, Gradu Zagrebu te Požeško-slavonskoj županiji. I dalje najveći udio oboljelih kao izvor žarišta navodi ljetovanje te izlaske u noćne klubove na Jadranu.

Što se tiče žarišta u primorskom dijelu zemlje, najveći broj oboljelih te najveće 7-dnevne stope u posljednjih tjedan dana zabilježen je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. Kao i u kontinentalnom dijelu, najveći dio slučajeva vezan je uz večernje izlaske

 Iako je situacija zbog velikog broja novoboljelih bila vrlo izazovna, zahvaljujući velikom naporu zdravstvenih djelatnika situacija ni u jednom trenutku nije izmakla kontroli. Općenito, s obzirom da je početak i sredina kolovoza razdoblje događaja na kojima se očekuje velik broj ljudi (proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, Sinjska alka, blagdan Velike Gospe) važno je istaknuti kako nema značajnog broja oboljelih koji bi se sa sigurnošću mogli povezati s proslavama vezanim uz te događaje, navodi HZJZ.

Najviše turista zaraženo u Makarskoj

U proteklih tjedan dana i dalje se nastavlja trend značajnog udjela osoba koje su oboljele tijekom ljetovanja u Srednjoj i Južnoj Dalmaciji (Makarska, Vodice, Pag, Hvar, Split, Brač – Bol).

Iz izvještaja je vidljivo da Novalja, koja se navodi kao leglo zaraze zbog Zrća, nije na vrhu ljestvice mjesta na kojima su se turisti zarazili.

Najviše zaraženih turista od 7.srpnja do 24. kolovoza bilo je u Makarskoj i to njih 70 od čega čak 63 državljana Austrije. Drugo mjesto dijele Novalja i Split s 34 zaražena turista, prema izvješću HZJZ-a.

Cijeli izvještaj HZJZ-a pogledajte na linku.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Nino Salkić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close