ObrazovanjeVijestiZdravlje

HZJZ ne preporučuje školske izlete: “Ne postoje mjere koje bi učinile rizik prihvatljivo niskim”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je mjere za školske izlete.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi (svaka izvanučionička nastava uz noćenje), u kojoj najčešće više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatramo vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije.

Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije. Ne može se propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim. Ukoliko ipak organizator odluči provesti izvanučioničku nastavu, potrebno je sljedeće:

• Preporučuje se ograničiti izvanučioničku nastavu na jedan dan, bez noćenja,

• Nikako se ne preporučuje organiziranje ovakve nastave u inozemstvu,

• Preporučuje se organizirati izvanučioničku nastavu posebno za svaki razredni odjel tako da su u izvanučioničku nastavu uključeni samo oni učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici,

• Izbjeći organizirani prijevoz na način da roditelji dovedu djecu na odredište ili, ako se organizirani prijevoz ne može izbjeći, zajedno u autobusu/provoznom sredstava trebaju biti učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici te je neophodno pridržavati se sljedećih uputa: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Medjuzupanijski-kopnenidomaci-prijevoz..pdf

• Organiziranu prehranu potrebno je prilagoditi sljedećim uputama: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Preporuke_za_catering_27_05_.pdf ili drugim uputama u skladu s preporukama za ugostiteljske objekte.

• Aktivnosti koje će djeca imati u programu prilagoditi odgovarajućim uputama koje možete naći na našim web stranicama: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovijepreporuke/ Također je potrebno pridržavati se svih važećih protuepidemijskih mjera i odluka Stožera civilne zaštite.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close