KolumneModerna tradicija

“Hvatanje” akcija ili “hvatanje” jesenskih plodova

Bliži se kraj kolovoza, a samim tim bliži se i kraj ljeta i dugih ljetnih noći, godišnjih odmora, opuštenog raspoloženja. Dolazi jesen, počinje škola, a već neko vrijeme i pripreme za sve to. Prolazeći pored dućana sve što sad možete vidjeti su veliki sezonski popusti i ljude koji doslovce trče po dućanima „hvatajući“ zadnje snižene artikle od prošle sezone, kako bi se pripremili za zimu.

Hodajući tako jučer pored dućana, nasmijah se, velikim natpisima „ akcija“ „ rasprodaja“i zapitala sam se kako je to izgledalo nekoć?

I evo što sam zaključila. Naime, prije je također postojalo to „hvatanje zadnjih artikala“ ali se nije radilo niti o odjeći niti o obući, niti o prošloj sezoni, već se radilo o zadnjim izraslim plodovima, koji su se ubirali kako bi se iskoristili za spremanje zimnice. Mi danas,tijekom ljeta, trčimo po dućanima i kupujemo jakne, čizme, džempere i sve što je na popustima od prošle sezone, kako bi se pripremili za zimu, a nekoć je čitavo ljeto bilo upravo pripremanje za zimu. Kao što sam i napomenula u prošloj kolumni, ljeto je upravo bilo vrijeme kada se najviše poslova obavljalo, posebno u ovo vrijeme krajem kolovoza i početkom rujna, no osim radova u polju radilo se i puno drugih stvari. Piljenje i slaganje drva, branje šljiva, mahuna, krumpira, kukuruza, kiseljenje krastavaca i paprika, pa pekmezi, ajvari te svi ostali poslovi koji ulaze u opis pripreme zimnice. Spremalo se ono što je tko imao jer se zima nije smjela dočekati bez pripreme. Pripremanje zimnice bio je svakodnevni posao tijekom ljeta. Dok mi danas pričamo gdje su i kakve su akcije, što smo kupili i za koliko, oni su pričali koliko je kome nešto rodilo, koliko su tegli nečega pripremili, koliko je vreća krumpira napunjeno te dogovori o razmjeni namirnica i zamjeni sjemena za iduću sezonu te o pomoći jedni drugima.

Moglo bi se reći da je današnje „hvatanje akcija“ proizašlo iz prijašnjih „hvatanja plodova“. Prije su ljudi ubirali svaki plod kako bi ga iskoristili za zimu, dok danas hvatamo svaku akciju u dućanu.

Rijetko tko još danas priprema pravu zimnicu, a htjeli mi to priznati ili ne, svi je volimo. Posebice mi studenti. Nema ništa slađe od toga nego dok se spremaš za odlazak na novu godinu punu predavanja i ispita, a baka ili netko već iz obitelji ti uz tvoj kofer pripremi paket pun zimnice kako bi mirisom i okusom u tom „dalekom“ gradu osjetili čaroliju doma.

Možda nam takvi paketići sa okusom i mirisom doma pomognu da manje hvatamo akcije i krenemo u pripremu zimnice od domaćih plodova.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: obitelj.hr

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close