Društvene mreže

HUB UPOZORAVA: Ne nasjedajte na lažne oglase koji nude velike popuste!

Zbog porasta prevara i znatno većeg broja lažnih web oglasa uoči “Black Friday” vikenda punog rasprodaja, iz Hrvatske udruge banaka upozorili su korisnike da provjere koliko su istiniti oglasi koji privlače na iznimno povoljnu online kupnju, a pritom vas izlažu zlouporabi i neovlaštenoj krađi osobnih podataka, piše 24sata


Kako navode, na raznim društvenim mrežama se pojavljuju oglasi koji zlonamjerno upućuju potencijalne kupce na navodno povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično.

Otvaranjem linkova na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http” , umjesto “https”.

Radi se o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. Hakeri, odnosno lopovi, koji su ukrali te osobne podatke, mogu ih koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje oni nisu napravili.

Stoga ovim putem upozoravamo korisnike da pri kupnji na internetu obavezno:

  • sami upisuju web adresu prodajnog mjesta
  • nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka
  • prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s: “https”
  • klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu.

Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili. Piše 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close