Politika

HSP traži šefa Skupštine? HDZ nema većinu bez Starčevića ili novog saveza s Milinovićem

Nakon nedjeljnih prijevremenih izbora u Ličko-senjskoj županiji počele su pripreme i pregovori o sastavljanju skupštinske većine o čijem ishodu ovisi izbor predsjednika Županijske skupštine. HDZ i koalicijski partneri osvojili su relativnu većinu i nemaju dovoljno glasova za postavljanje svog člana za predsjednika Skupštine.


Šef ličkog HDZ-a Marijan Kustić sa Starčevićem će se naći u iduća dva tri dana, piše Večernji list. HDZ-ova koalicija osvojila je 13 mandata, a Starčevićev HSP 6, što znači da bi zajedno imali apsolutnu većinu budući da Županijska skupština ima 31 vijećničko mjesto (16 zastupnika je natpolovična većina). Iako će se dodati još jedan ili dva mandata jer zastupnici srpske nacionalne manjine imaju tri ili četiri zagarantirana mjesta u ličkoj Skupštini, izgleda da će se jedan mandat, i to zastupnika srpske nacionalne manjine, dodati HDZ-u te jedan listi Darka Milinovića (i HDZ i Milinović na listi su imali kandidate iz te nacionalne manjine). Tada će biti 33 vijećnka, a za natpolovičnu većinu će trebati 17.

Zanimljiva situacija mogla bi nastati ako HDZ i HSP ne uspiju dogovoriti koaliciju, jer su stavovi HSP-a o ZDS-u i ostalim simbolima Plenkovićevu HDZ-u neprihvatljivi, pa HDZ bude prisiljen okrenuti se savezu s Darkom Milinovićem (7 mandata) kojeg su izbacili iz stranke i zbog kojeg su isprovocirali izvanredne izbore. Nije isključena mogućnost, premda je manje vjerojatna, ni da bi se HDZ mogao upustiti u konačni obračun s dugogodišnjim vladarom Like.

Naime, HDZ, da bi srušio župana Milinovića, morao bi opet odbiti proračun, a tada bi na izbore uz župana ponovno išla i Skupština. Pitanje je kako bi biračima objasnili ponovne, iscrpljujuće izbore u koje je bila upregnuta gotovo cijela Vlada za samo nekoliko mjeseci. Osim HSP-a kao prvog izbora i Milinovića, HDZ nema s kim drugim formirati većinu jer SDSS ima tek dva zastupnika, što je nedovoljno za apsolutnu većinu. Bura promjena koja je osvojila tri mandata odlučila je pak da neće ni s kim pregovarati o sklapanju većine, rekao nam je Ante Dabo, gradonačelnik Novalje. Marijan Kustić, šef ličkog HDZ-a, jučer nije htio odgovoriti sprema li se HDZ rušiti župana Milinovića rekavši da je primarni cilj sastaviti većinu.

Kada je riječ o Karlu Starčeviću i HSP-ovim stavovima o ZDS-u, Kustić je odgovorio da to nije bila tema ponovljenih izbora. Iako se jučer pronijela informacija da Starčević traži mjesto predsjednika Skupštine da bi formirao većinu s HDZ-ovom koalicijom, Kustić je odgovorio da prvi put za to čuje.

Pronio se glas da Starčević navodno za većinu s HDZ-om traži mjesto predsjednika skupštine. Nismo dobili komentar na to Nakon što je Plenković zbog izbora u Lici na završnom skupu plesao i pjevao s Matom Bulićem, što je dosad bilo nezamislivo, očito su u Lici mogući razni scenariji. HDZ i dalje slavi pobjedu premda su u odnosu na 2017. godinu izgubili čak 6414 glasova, što je 46 posto birača manje. Tada su samostalno (nakon podjele partnerima) imali 14 mandata, a sada 9.

“Birači koji su dali povjerenje listi aktualnog župana, birači su HDZ-a. HDZ je daleko najjača stranka u Lici. Ovo je vrlo jasna i vrlo čvrsta pobjeda”, rekao je Plenković.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Večernji list | Foto: HDZ

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close