Politika

HSP-ov uvjet HDZ-u: Traži jamstva za razvoj Like na “najvišoj mogućoj državnoj razini”

Pregovori HSP-a i koalicije predvođene HDZ-om, koji su počeli u petak u Gospiću, nisu rezultirali koalicijskim sporazumom za formiranje većine u budućoj Skupštini Ličko-senjske županije, ali je dogovoreno da će se pregovori nastaviti u idućem tjednu i to s temom “jamstva za razvoj Like”, doznaje Hina pozivajući se na izvore iz HSP-a, a prenosi tportal.


Predsjednik HSP-a i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević rekao je za Hinu da je sinoć nakon pregovora održao sastanak u stranci i članstvu i budućim vijećnicima Županijske skupštine rekao da on “nije trgovac, da ne trguje s povjerenjem naroda koji im je dao povjerenje” te da se u potpisivanje koalicijskog sporazuma s listom predvođenom HDZ-om ide “samo ako se dogovore oko načina kako pomoći oporavak Ličko-senjske županije, posebno Like, koja je u ponoru najmanje 15 godina”.

“Mi dajemo do znanja da se nećemo složiti ni s kime za koga znamo da nam je upropastio županiju, bez da dogovorimo promjene na najvišoj mogućoj državnoj razini. Tu se ne radi o promjenama u proračunu i samo o politici u Županiji, nego o politici prema Županiji“, poručio je Starčević.

Uz tvrdnju da je njegov osobni odnos s Marijanom Kustićem (HDZ) izvrstan, Starčević je rekao da je preduvjet suradnje s HDZ-om neko jamstvo razvoja. „Jamstvo da ćemo moći izvojevati ili poseban državni fond za razvoj Like i Ličko- senjske županije ili poseban zakon o tome“, istaknuo je.

U jučerašnjim pregovorima razgovaralo se i o tome da je, kako je rekao, “sustav centralizirao financije do boli”, a decentralizirao jedinicama regionalne i lokalne samouprave sve obveze koje država nije htjela prihvatiti, od socijale do razvoja.

„Zato svi znamo da Lika treba pomoć da bi se pokrenula proizvodnja, da u funkciju treba staviti zemljište i druge nekretnine, da poticaji u Lici trebaju biti drukčije usmjereni, jer su kriminalni na razini države, a to su stvari koje može riješiti i obećati samo premijer Andrej Plenković, vjerojatno kroz poseban fond“, izjavio je Starčević i najavio da će ponovno, u tjednu pred nama razgovarati i vidjeti točno što i kako dalje. Ocijenio je da potreban novi pogled na te pregovore.

Od predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Marijana Kustića za sada se nije mogla dobiti informacija o tijeku pregovora s HSP-om, jer ni jučer ni danas nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: tportal | Foto: LikaClub/Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close