Tech

U Hrvatskoj postoji više od 10 000 kazni, a ovdje ih možete pregledati

Mogućnost da i najdosljedniji poštovatelji zakona slučajno zarade poneku kaznu, raste s brojem kaznenih odredbi koje su prvi put pobrojene na jednom mjestu.


U Hrvatskoj možete biti kažnjeni na temelju više od 10.500 kaznenih i prekršajnih odredbi. Popis propusta koji se kažnjavaju i pregled svih važećih hrvatskih kazni na jednom mjestu s mogućnošću pretraživanja prema područjima i pojmovima dostupan je na portalu www.kazne.hr.

Uz opće poznate kazne koje se primjerice naplaćuju nemarnim vozačima ili one na koje se osuđuju dužnosnici zbog korupcije, hrvatski propisi predviđaju kazne za prekršitelje u više od 360 područja; od pogrebničke djelatnosti i presađivanja organa do zračnog prometa i elektroničke komunikacije. Građanima i tvrtkama može se u brojnim slučajevima naplatiti propisana novčana kazna bez da su uopće bili upoznati da takva kaznena odredba postoji, navode pokretači portala.

Znatno ste promijenili izgled i više mu ne odgovara vaša fotografija na osobnoj iskaznici, koristite netočnu akademsku titulu, stomatolog vam je uskratio pružiti hitnu pomoć ili niste propisano obračunali PDV, samo su neke od situacija za koje su predviđene kazne. Mnogi vozači znaju da će zbog prekršaja tipa prekoračenja brzine ili vožnje pod utjecajem alkohola biti prekršajno kažnjeni, ali manje je poznato da je kazna predviđena i zbog blatnih kotača.

Portal sadrži i više od 90 tisuća pojmova za lakše pronalaženje određene kazne. Tako primjerice, određena kazna može sadržavati i veći broj pojmova. Radi lakšeg snalaženja u brojnim zakonskim propisima portal je namijenjen poduzetnicima, pravnicima, računovođama, novinarima.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close