Događanja

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca obilježit će 130 godina zgrade

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca obilježit će 130 godina zgrade nizom događanja nazvanih Festival 130, među kojima je i Svečani koncert na dan otvaranja zgrade 3. listopada na kojemu će nastupiti ugledni pjevači Carlo Colombara i Vlatka Oršanić, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.


Zamjenik intendanta HNK i ravnatelj Opere Marin Blažević ocijenio je da je to “u najmanju ruku koncert desetljeća” u ovom HNK. Na koncertu će, uz prvake riječke Opere, nastupiti svjetska pjevačka zvijezda Carlo Colombara i prvakinja ljubljanske Opere Vlatka Oršanić. Uz pratnju simfonijskog orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca, pojačanog s 25 glazbenika Panonske filharmonije iz Pečuha izvest će operne arije i odlomke iz opera Richarda Straussa, Bele Bartoka, Albana Berga, Leoša Janačeka, Karola Szymanowskog i Richarda Wagnera, koje do sad nisu izvođene u riječkom kazalištu. Dirigirat će Ville Matvejeff.

Festival 130 počet će 25. rujna, koncertom “Riječki skladatelji i solisti” na kojemu će solisti Goran Končar, Goran Filipec, Marco Graziani i Krunoslav Marić izvesti djela Josipa Kaplana, Ive Mačeka, Zorana Juranića i Jurja Marka Žerovnika. U subotu, 26. rujna na programu je “Maraton mladih glazbenika” na kojemu će se od 16 do 22 sata predstaviti više od 500 učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i drugih sudionika.

U srijedu, 30. rujna i četvrtak, 1. listopada moći će se uz pratnju obići svi prostori kazališta u kojima će se izvoditi ulomci najboljih predstava riječkoga HNK.

Pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar podsjetio je da je na isti datum, 3. listopada, otvoreno na drugoj lokaciji u središtu grada i Adamićevo kazalište koje je djelovalo prije ovoga u sadašnjoj zgradi te je u međuvremenu prestalo s radom. Ono je otvoreno 1805. tako da Rijeka ima dugu kazališnu povijest te je zbog toga bitno i danas razvijati kazalište u gradu, rekao je.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da kazališna zgrada i danas izaziva divljenje ali da kazalište čine i ljudi čiju kvalitetu djelovanja pokazuje i predstavljeni program.


 

Tekst: tportal/hina
Foto: visitrijeka.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close