VijestiTurizam

Hrvatsko-američka ljetna škola arheologije, antropologije i povijesti u NP Sjeverni Velebit

Od 25. lipnja do 16. srpnja 2017. godine na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit odvija se četvrta Hrvatsko-američka škola arheologije, antropologije i povijesti, u suradnji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Wyomingu, Instituta za antropologiju u Zagrebu, Ministarstva kulture RH te speleološkog kluba Ursus spelaeus.


Ova je suradnja započela 2012. godine, a prvi je puta u aktivnosti škole uključen i JU Nacionalni park Sjeverni Velebit. Osim na prostoru parka, američki i hrvatski studenti sudjeluju u terenskim istraživanjima arheospeleoloških lokaliteta Abri Kontia u Limskom kanalu u Istri (paleolitik) te Baračevih pećina kod Rakovice (željezno doba, srednji i rani novi vijek). Nekoliko studenata po lokalitetu rotiraju se krajem svakog tjedna, tako da u tri tjedna trajanja škole mogu upoznati različite aspekte istraživanja sva tri lokaliteta.

Studenti i nastavnici smješteni su u nedavno obnovljenim pastirskim stanovima na Alanu, namijenjenima istraživačima, ali i ostalim posjetiteljima parka. Cilj je istraživanja razumijevanje različitih aspekata čovjekove prisutnosti na prostoru svih dijelova Velebita: Podgorja, ličke-kontinentske padine, podova, nadgorja te naravno i vršnih dijelova planine. Sa studentima praktično i teorijski rade prof. dr. Rory Becker s Eastern Oregon University i prof. dr. Boris Olujić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Studenti će biti uključeni u istraživanja koja od 2006. na prostoru parka provodi prof. dr. Boris Olujić, a moći će sudjelovati i u završnim aktivnostima i radu na postavu Centra za posjetitelje Krasno.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Sponzorirano | Foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit Facebook

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close