ZnanostVijesti

Hrvatski znanstvenik u svemirskoj misiji otkriva Mars!

NASA-ina sonda InSight čiji je senzor izradio naš znanstvenik Davor Mance zabilježila je jako podrhtavanje, piše 24sata. Sad će doznati više o jezgri Marsa i to usporediti sa Zemljom.


Nikad nije zabilježen ovako jak potres na drugom planetu. Ovo je zaista velika stvar, ali i tek početak, rekao je Davor Mance, hrvatski znanstvenik koji sudjeluje u NASA-inoj misiji.

Mance je izrazito uzbuđen zbog ove svemirske misije jer, kako kaže, znanstvenici su to čekali godinama.

Izradio sam senzor na sondu InSight, koja je zabilježila potres. Moja je zadaća i dalje održavati njegovu elektroniku. Moram paziti da u svakom trenutku besprijekorno radi jer su uvjeti na Marsu surovi. Temperature se mijenjaju i do 100 stupnjeva – rekao je Davor.

Također tvrdi da se će “marsotres” uvelike pridonijeti novim spoznajama o Marsu.

Kako zvuk, najvjerojatnije, dopire iz unutrašnjosti, time možemo doznati kakva je jezgra Marsa te onda rezultate možemo usporediti sa Zemljom. To će omogućiti da saznamo kakva je budućnost našeg planeta.

Podsjetimo, sondu InSight izradili su znanstvenici iz SAD-a, Francuske i Švicarske. Ova misija je prvi ljudski pokušaj da se otkrije unutrašnjost nekog drugog planeta.

Za 20-ak godina čovjek bi mogao otići na Mars – zaključio je Davor.

Donosi 24sata.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close