Lifestyle

Hrvatski znanstvenik dr. sc. Marcelo Kovačić otkrio 20-ak novih riba!

Početkom ove godine u dvama znanstvenim časopisima opisane su dvije nove vrste riba iz porodice glavoča koje su pronađene u Mediteranu.


Gobius incognitus predstavljen je u časopisu Journal of Fish Biology, a Speleogobius llorisi u Zootaxu. Opisao ih je, zajedno s inozemnim kolegama, dr. sc. Marcelo Kovačić, muzejski savjetnik Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Speleogobius llorisi minijaturni je glavoč po prvi put sakupljen kod Baleara na dubinama od oko 60 m na koraligenskim algama posebno konstruiranom povlačnom mrežom za hvatanje vrlo sitnih uzoraka na dnu (pogledajte u galeriji gore).

Vrsta Gobius incognitus bila je pak sakrivena unutar uobičajene i već sto pedeset godina poznate vrste Gobius bucchichi. Genetska istraživanja pokazala su da se radi o sestrinskim vrstama što je potvrđeno morfološkim istraživanjima.

Glavoči (lat. Gobiidae) su porodica riba iz svojte tvrdoperki (lat. Acanthopterygii). Porodica obuhvaća preko 1670 vrsta i jedna je od najbrojnijih među ribama. Glavoči su uglavnom maleni, manji od 10 cm, a neki čak i od 1 cm. Jedna vrsta glavoča je najlakša riba na svijetu, odrasli teže 2 miligrama, druga u tropima najkraće živuća, živi svega šezdeset dana. No najveći pripadnici vrste narastu više od 30 cm, Gobioides broussenetii i do pola metra.

Nemaju neko važno mjesto na ljudskom jelovniku, no važni su u prehrani drugih vrsta primjerice raža, bakalara, lubina itd. Osim toga, kao prirodni predatori imaju važnu ulogu u čišćenju dna od raznih ostataka. Neke vrste uzgajaju se i u akvaristici.

Više čitajte na tportal.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close