Tehnologija

Hrvatski znanstvenici sudjeluju u gradnji najvećeg teleskopa na svijetu

Na kanarskom otoku La Palma gradi se najveći teleskop na svijetu, a u njegovoj izgradnji sudjeluju i stručnjaci iz naše zemlje. Riječ je o projektu vrijednom čak 300 milijuna eura.


Znanstvenici iz Hrvatske sudjeluju u gradnji najvećeg teleskopa na svijetu. Riječ je o projektu izgradnje niza Čerenkovljevih gama-teleskopa (CTA – Cherenkov Telescope Array), vrijednom čak 300 milijuna eura koji se grade na kanarskom otoku La Palmi.

Portal Novilist piše kako u gradnji sudjeluju znanstvenici iz 30 zemalja, među kojima su i djelatnici Sveučilišta u Rijeci – izv. prof. dr. Dijana Dominis Prester, dr. Tomislav Terzić i doc. dr. Željka Bošnjak i prof. dr. Saša Zelenika. Portal Dalmacijanews, pak, piše kako sudjeluju i Dr. sc. Dario Hrupec s Instituta Ruđer Bošković te profesor dr. sc. Nikola Godinović sa splitskog FESB-a.

Hrvati razvijaju posebnu kameru i rade na razvoju softvera

Na La Palmi će kod opservatorija Roque de los Muchachos tako biti izgrađen i opservatorij koji će omogućiti nove spoznaje o nekim od najekstremnijih i najsilovitijih događaja u svemiru te opažanje visokoenergijskog zračenja s dosad neviđenom preciznošću. Hrvatski znanstvenici rade na posebnoj kameri za precizni nadzor položaja glavne kamere LST-a, razvoju softvera za kontrolu kvalitete podataka i cjelokupnog detektorskog sustava te na Monte Carlo simulacijama koje su neophodne za odluku o konačnom broju i rasporedu teleskopa.

Čerenkovljevi teleskopi gama-zrake mjere učinke koje one stvaraju u interakcijama s molekulama Zemljine atmosfere pri čemu nastaju veliki pljuskovi čestica. Kozmičke gama-zrake omogućuju pak istraživanje fizikalnih procesa u svemiru u kojima se oslobađa najviše energije.

https://www.youtube.com/watch?v=dJsBvRF0wa8


 

Izvor: znanost.geek
Foto: i.space.com

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close