Grad Zagreb

Hrvatski vojnici vratili se iz Afganistana: “Najteže je bilo pratiti potres iz druge zemlje”

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta koji su se nalazili u misiji Resolute Support u Afganistanu sletjeli su u petak, 27. ožujka 2020. godine u kasnim večernjim satima zrakoplovom Croatia Airlinesa u zračnu luku “Dr. Franjo Tuđman”.


U zagrebačkoj zračnoj luci pripadnike 11. hrvatskog kontingenta dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.

Ovo je prvi put da je transport pripadnika Hrvatske vojske organiziran zrakoplovom Croatie Airlinesa.

Iz Afganistana se vratilo 140 pripadnika 11. HRVCON-a, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske. Pripadnici Oružanih snaga Republike Albanije, Vojske Crne Gore te Armije Sjeverne Makedonije, sletjeli su u zračnu luku u Podgorici.

Naime, u Afganistanu ostaje 12. hrvatski kontingent koji je upućen u misiju u Afganistanu početkom ožujka gdje će do kraja misije obavljati redovne zadaće.

Ministar Krstičević poželio je dobrodošlicu hrvatskim vojnicima pri ulasku u hrvatski zračni prostor

Dragi pripadnici 11. hrvatskog kontingenta, dobrodošli u hrvatski zračni prostor. U ime hrvatske Vlade hvala vam na profesionalno odrađenoj zadaći i doprinosu miru i stabilnosti. Dobrodošli kući!”, poruka je potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića prilikom ulaska zrakoplova Croatia Airlinesa s pripadnicima 11. HRVCON-a u hrvatski zračni prostor.

Pripadnici Hrvatske vojske izrazili su zadovoljstvo ovakvim dočekom u domovinu, a načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj u ovoj je prigodi kazao kako je organizacijom ovog leta, hrvatska država pokazala kako je sigurnost svakog njezinog građanina uvijek na prvome mjestu.

Naši se vojnici sada upućuju svojim domovima, obiteljima, prijateljima, na zasluženi odmor, uz čvrsto uvjerenje da će se i dalje pridržavati svih propisanih mjera samozaštite od virusa COVID-19 jer jedino tako čuvaju sebe, svoje obitelji i svoje najmilije”, poruka je admirala Hranja.

Brigadir Basić: Voljeli bismo da smo od prvog dana mogli biti ovdje i pomoći našem narodu u nevolji

Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta brigadir Dragan Basić u ovoj je prigodi kazao kako mu je iznimno drago što su se vratili kući, a najteže je bilo pratiti situaciju iz druge zemlje znajući da su se u Hrvatskoj, uz epidemiju koronavirusa, dogodili i potresi.

Voljeli bismo da smo od prvog dana mogli biti ovdje i pomoći našem narodu u nevolji. Imali smo plan povratka, trebali smo se vratiti početkom ožujka, no zbog novonastale situacije i epidemije koronavirusa, nismo mogli doći ranije”, rekao je brigadir Basić zahvaljujući u ime svih pripadnika 11. kontingenta hrvatskoj Vladi na organizaciji transporta.

Zadovoljstvo povratkom u domovinu nije krio ni prvi dočasnik 11. hrvatskog kontingenta časnički namjesnik Marko Stjepanović koji je istaknuo: “Vojsci uvijek treba poticaja. Kada se znaju obaveze i zadaće, sve ostalo je lako. Sad slijedi poticaj, odmor uz obitelj”.

Ponos što su završili zadaću i sreću što može vidjeti svoju obitelj naglasio je nadnarednik Vladimir Radić istaknuvši: “Slijetanje je bilo dugo iščekivano, no sretni smo što smo napokon stigli u Hrvatsku. Zapljeskali smo u avionu kad smo čuli poruku ministra Krstičevića, u tom trenutku smo znali da smo se zaista vratili kući”.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close