Scena

Hrvatski radnici među pet najslabije plaćenih u EU

Bruto od 8,5 eura po satu zaposlenog prosjek je za prošlu godinu, koji nas svrstava među pet zemalja s najnižim satnicama, piše Slobodna Dalmacija


Prema novim podacima Eurostata, europskoga statističkog ureda o satnicama u koje računa plaće i socijalne doprinose poslodavaca, u protekloj godini prestigla nas je prvi put Latvija s 8,6 eura po satu.

Naše klizanje na toj ljestvici na kojoj smo uvijek nominalno bolje stajali od mnogih zemalja s kojima se možemo uspoređivati, dio je odgovora na pitanje zbog čega ljudi u potrazi za zaposlenjem ili za bolje plaćenim poslom odabiru Irsku, u kojoj je satnica 29 eura, Austriju, u kojoj je satnica 29,8 eura ili Njemačku – 32,2 eura.

Prosječna lanjska satnica za Europsku uniju iznosi 23,1 euro. Ta je satnica čak 171 posto veća od hrvatske prosječne satnice, koja čini svega 37 posto od europskog prosjeka.

Ili, u jednom satu prosječno plaćeni Europljanin zaradi koliko gotovo tri radnika u Hrvatskoj.

Više na Slobodna Dalmacija

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close