Politika

Hrvatski kuharski kup po prvi puta na Plitvičkim jezerima

Pod nazivom “Plitvička rapsodija” na Plitivičkim jezerima od 1. do 3. ožujka održat će se četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa u organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza. Riječ je o drugom kolu kolu koje će se prvi puta održati u našem najljepšem Nacionalnom parku Plitvička jezera.


U Hrvatskom kuharskom savezu podsjećaju kako su od ove sezone na snazi su nova pravila prema kojima se u ukupan zbroj uvrštava najbolja četiri rezultata od predviđenih pet kola. Stoga, ukoliko je neki natjecatelj propusto natjecanje u Solinu, još se može uključiti u borbu za veliku kristalnu kuhaču, navode u Hrvatskom kuharskom savezu.

Prijavljeni natjecatelji na Plitivama će se natjecati u tri kategorije. U kategoriji A pripremat će se svečana hladna plata za 12 osoba i prilagođena posluživanju s buffet stola pripremljena od svinjskog buta, Ličkog mekog sira base, garinture od korjentastog povrća. U kategoriji B natjecatelji trebaju pripremiti glavno jelo s prilogom pripremljeno od buta autohtonog domaćeg goveda Buše prezentirano u toplim kupkama za serviranje s buffet stola. U kategoriji C priprema se hladni desert pripremljen od meda, šljiva i svježeg sira također za 12 osoba i prilagođeno posluživanju s buffet stola. Broj prijava ograničen je na 10 ekipa. Prijavljeni natjecatelji odrediti će se prema redoslijedu prijave. Nagrade dobivaju prva tri natjecatelja i kreću se od 500 kuna za treće mjesto, 750 kuna za drugo i 1000 kuna za prva mjesta u Hrvatskom kuharskom kupu i Slastičarskom kupu, dok najbolja tri natjecatelja u Kupu mladih osvajaju nagrade sponzora HKS-a.

Hrvatski kuharski kup utemeljen je 2005. godine kao festival u cjelinu povezanih pet kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Organizator kupa je Hrvatski kuharski savez. Županijske Udruge kuhara ili drugi pravni subjekti s turističkom djelatnošću u suradnji sa Savezom domaćini su pojedinih natjecanja.  Sudionici natjecanja su isključivo članovi HKS-a, kuhari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedinačno, ali svaki natjecatelj može imati jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svih pet natjecanja, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija, odnosno natjecatelji s većim brojem ostvarenih natjecanja u tekućoj godini. Teme natjecanja utvrđuje HKS i objavljuje ih uz utvrđeni raspored prije održavanja prvog natjecanja.
Pravila Hrvatskog kuharskog kupa 2019. možete pronaći OVDJE.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook/Hrvatski kuharski savez

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close