Scena

Hrvatski filmaši i ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu

Hrvatski filmaši i ove su godine prisutni na Filmskom festivalu u Cannesu koji se održava od 11. do 22. svibnja – osim što će se u konkurenciji prikazati hrvatska manjinska koprodukcija “Sieranevada” rumunjskog redatelja Cristija Puiua, a u programu “15 dana autora” kratkometražni igrani film “Zvir” redatelja Miroslava Sikavice, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) domaću kinematografiju predstavljat će u sklopu festivalskog Filmskog sajma.


“Sieranevada” je film o obiteljskom susretu na komemorativnoj večeri za preminulog oca, tijekom kojega, čekajući svećenika, okupljeni razgovaraju o povezanim i nepovezanim događajima u svijetu i o ratovima.

Snimljen je u koprodukciji sa “Spiritus movensom”, a u hrvatskoj ekipi koja je sudjelovala u njegovu nastajanju su producentica Zdenka Gold, glumica Petra Kurtela, casting direktorice Marina Redžepović i Ivana Ivišić, dizajnerica frizura Štefanija Roso, asistentica maske Evelina Cikron, vođa snimanja Igor Miklošić Figo, skladatelj Bojan Gagić i majstor za vizualne efekte Tom Vujnović.

Kratkometražni igrani film “Zvir”, nastao u produkciji zagrebačkog Propeler Filma, realistična je priča o tome kako se jedan mutan i lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na jadranskoj obali pretvara u komplikaciju za bagerista iz dalmatinskog zaleđa, koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan a prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Sikavica uz režiju potpisuje scenarij filma, s Marijom Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, a glavne uloge tumače Ivan Smoljo i Marko Ban.

Program u koji je uvršten, “15 dana autora” održava se od 1969. godine paralelno s canneskim festivalom, te predstavlja nova redateljska imena snažnih i jedinstvenih poetika. Taj je program skrenuo pozornost, među ostalim, na neke od najuspješnijih redatelja današnjice, Wernera Herzoga, Martina Scorseseja i Kena Loacha.

U okviru Kuće scenarista, francuske organizacije koja predstavlja scenariste na najvažnijim međunarodnim filmskim festivalima povezujući ih s producentima, redateljima, glumcima, distributerima i ostalim filmskim profesionalcima, sudjeluje i hrvatska autorica Karla Lulić.

Ona će predstaviti scenarij dugometražnog projekta “Burgeis”, satiru s fantasy elementima koja je izabrana među 23 projekta od njih 230 prijavljenih.

Više na tportal.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Festival de Cannes - Page Officielle facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close