VijestiLifestyleScena

Hrvatski detektivi progovorili o tajnama znata

Detektivski posao je kreativan, ali nije baš kao na filmu – u Hrvatskoj zakonski je omogućen već godinama, a istražiteljske usluge sve više prepoznaju domaće i strane tvrtke koje nakon promjena uprava žele provjeriti jesu li ozvučeni poslovni prostori ili žele prije sklapanja ugovora s poslovnim partnerima provjeriti njihovu moguću povezanost s kriminalom


“Kriza je doprinijela da se poslodavci hoće riješiti nepotrebnih troškova, od utvrđivanja stvarnih mjesta stanovanja da ne bi plaćali posebne putne troškove pa do lažnih bolovanja“, rekao je Hini Siniša Patačko, jedan od dvadesetak hrvatskih licenciranih detektiva koji je vlasnik Privatne izvještajne agencije (PIA) i predsjednik Udruge privatnih detektiva Hrvatske.

Poslodavci po njegovim rječima više nisu skloni tolerirati takvo ponašanje zbog čega su detektivi, čiji je rad u Hrvatskoj reguliran posebnim zakonom od 2009., dobili više posla.

Provjere potencijalnih poslovnih partnera prije sklapanja ugovora većinom traže strane tvrtke koje zanima njihovo poslovanje, bonitet, uprava, mogući utjecaj politike, kao i povezanost s kriminalom.

Provjerite ima li član uprave problema s porocima

Strane tvrtke imaju drugačiju praksu, a kod provjera uprava posebno su osjetljivi na to ima li netko od članova problema s alkoholom, drogom ili kockom, što bi moglo loše utjecati na posao.

Detektivske agencije za tvrtke, većinom strane ili u stranom vlasništvu rade i snimanja tržišta radi utvrđivanja sumnje u krivotvorine, primjerice naočale, tenisice ili parfeme.

Izuzetu sumnjivu robu detektivi šalju na analizu a ako se potvrdi da je riječ o krivotvorini slučaj prosljeđuju policiji jer je riječ o kaznenom djelu. Toga ima dosta, kaže Patačko, čak i na tjednoj bazi.

U posljednje dvije godine inzenzivirale su se i narudžbe protuprislušnih pregleda kojima se utvrđuje postoji li u prostoriji skriveni prislušni uređaj. Takve usluge najčešće se traže kod promjena uprava.

“Ljudi se ne osjećaju ugodno, pogotovo ako su se prije toga dogodile neke afere pa se boje da su postavljeni neki uređaji“, kaže taj detektiv, dodajući da po završetku pregleda podnose izvještaj s opisom zatečenog stanja i predloženim mjerama za povećanje razine sigurnosti.

Više čitajte tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close