VijestiZdravlje

Hrvatski crveni križ obilježava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj

Hrvatski Crveni križ ove godine 25. listopada, na Dan dobrovoljnih davatelja krvi, obilježava 65 godina dobrovoljnog darivanja krvi u Hrvatskoj.


Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Ta akcija, kao i brojne koje su uslijedile nakon nje, bila je utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno!

Hrvatski Crveni križ i 65. obljetnicu dočekuje kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.

Tijekom 2017. godine HCK je organizirao svakodnevne i redovite akcije davanja krvi diljem RH i prikupio 160 000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi.

Udio žena u ukupnom broju prikupljenih doza krvi u RH, a u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u 2017. bio je 17 posto dok je udio muškaraca bio 83 posto. Među dobrovoljnim davateljima krvi koji su prvi puta pristupili akciji davanja krvi udio žena je znatno viši – čak 36,37 posto!

Na 65. obljetnicu želja je Hrvatskog Crvenog križa da se svim osobama koje žele darovati krv to i omogući te da se uvedu promjene u način organizacije prikupljanja krvi kako bismo dolazili što bliže darivateljima, uključujući i one koji žive u manjim sredinama.

U povodu ove značajne obljetnice, Hrvatski Crveni križ u četvrtak, 25. listopada 2018. organizira akciju dobrovoljnog davanja krvi u Sisku, od 9 do 12 sati, u Društvenom domu Ine. Akciji će nazočiti i Drago Križe, darivatelj krvi koji je organizirao prvu akciju u Sisku te sam na njoj i sudjelovao.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hrvatski crveni križ

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close