Tech

Hrvatska zabranila uzgoj životinja za krzno

Zabrana uzgoja životinja za krzno je stupila na snagu od 1. siječnja 2017., a rezultat je dugotrajne snažne i uporne borbe građana, stručnjaka, institucija i udruga za zaštitu životinja.


Udruga Prijatelji životinja navodi kako su tijekom predugog 10-godišnjeg prijelaznog razdoblja uzgajivači činčila pokušavali srušiti zabranu. Iz udruge zahvaljuju svima koji su pomogli u ostvarenju ove velike pobjede za životinje, ali i za ljude. Ova zabrana ne bi trebala biti kraj u širenju svijeti kako uz brojne dostupne tople materijale, životinjsko krzno i s tim povezan uzgoj nisu potrebni.

Uzgoj životinja za krzno zabranjen i u Nizozemskoj

Osim Hrvatske, zabrana uzgoja životinja za krzno nastupila je i u Nizozemskoj. Naime, Vrhovni sud Nizozemske donio je završnu presudu kojom uzgajivačima jasno daje do znanja da nemaju zakonskih temelja za rušenje zabrane uzgoja životinja radi krzna.

Zaključeno je da postoji poštena ravnoteža između zaštite osnovnih prava uzgajivača i javnog interesa kojem služi zakon. Time je završena složena pravna bitka koju uzgajivači kuna neuspješno vode protiv nizozemske države koja je 2013. godine zabranila uzgoj životinja za krzno.

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close