Lifestyle

Hrvatska vraća obvezni vojni rok

Hrvatska vraća vojni rok. Glavna novost je sljedeća: služio bi se tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to samo u ljetnom razdoblju.


Odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka praktički je već donesena i samo treba proći potrebnu proceduru kako bi se počelo s njenom primjenom. A to će ipak još potrajati neko vrijeme. Naime, postoji još uvijek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gdje će se obuka sve provoditi, koje instrukture angažirati i – na koncu, ali vrlo važno – koliko će to sve skupa koštati.

Sama odluka da se ide prema vraćanju obveznog vojnoga donesena je vrlo lako, ali čvrsto i promišljeno. Služenje vojnog roka ukinuto je 2008. godine te otada imamo samo dobrovoljno služenje koje traje 14 tjedana i obavlja se na poligonima Slunj i Gašinci.

Kad je takva odluka prije devet godina bila donesena, uvjeti su bili sasvim drukčiji. Svijet još nije bio zakoračio u gospodarsku krizu, osim uobičajenih kriznih žarišta u svijetu gotovo i nije bilo ratnih sukoba, izgledalo je kao da će tisuću godina vladati mir.

Više na slobodnadalmacija.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close