Film i TVGrad Zagreb

HRVATSKA SVE TRAŽENIJA FILMSKA LOKACIJA Održana prva konferencija PROFilm Days

Hrvatski audiovizualni centar je od samog početka podržao ideju PROFilm Days konferencije kao susreta domaćih i stranih profesionalaca te prilike za analizu stanja audiovizualne industrije, piše eZadar.hr.


Prema procjenama svjetskih eksperata potražnja za kvalitetnim sadržajem će nastaviti svoj uspon. U svijetu smo prepoznati kao zemlja sjajnih lokacija, profesionalnih ekipa i poželjno mjesto za snimanje.

Moramo se nastaviti razvijati, bolje iskorištavati prilike koje se otvaraju za promociju zemlje i industrije na globalnoj razini te ojačati potporu hrvatskoj kinematografiji da iskoristi ove nove prilike koje se nude ali i kao ulaganju u stvaranje naše baštine i afirmaciju našeg identiteta, rekao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich.

Gosti konferencije bili su poznata svjetska imena iz audiovizualne industrije; filmski producent i analitičar Jonathan Olsberg, Tomasz Dąbrowski, regionalni voditelj produkcijskih procesa Netflixa u regiji EMEA, Peter Radovich, američki producent i redatelj hrvatskih korijena, dobitnik 37 Emmy nagrada, Olga Filipuk izvršna direktorica ruskog Yandex studija (Yandex Group), islandski producent Hordur Runarsson te američka producentica Amanda Messenger.

Osim ravnatelja HAVC-a, na konferenciji PROFilm Days bio je niz domaćih stručnjaka te predstavnika nadležnih državnih i gradskih tijela koji su sudjelovali u razgovorima i prezentacijama: ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Krešimir Partl, predstavnica Hrvatske turističke zajednice Martina Srnec, predstavnici gradova i  turističkih zajednica, predstavnici hrvatskih filmskih ureda te Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista, suorganizatora konferencije i Mia Pećina Drašković, voditeljica Zagrebačkog filmskog ureda.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek održala je uvodni govor prije početka stručnog djela te naglasila: Mislim da svi svjedočimo rastu kvalitete u našoj audiovizualnoj industriji, pogotovo od 2012. godine zahvaljujući poticajima koji se u našoj zemlji nude i stranim produkcijama. Time smo privukli velik inozemni kapital. Sustav poticaja postao je presudan za odabir filmske destinacije. Moram istaknuti da moramo voditi računa između poticaja o izvozu filmskih usluga i kontinuiranog rasta ulaganja u nacionalnu produkciju jer iz niza razloga jedno bez drugog ne može i ne smije ići.

Važnost otvaranja filmskih studija za određenu destinaciju naglasio je u svom predavanju Jonathan Olsberg kazavši kako njegova tvrtka Olsberg SPI trenutno radi analizu o tome zašto i gdje graditi filmski studio u Hrvatskoj te je li stigao pravi trenutak da se taj projekt napokon realizira.

Tomasz Dabrowski, regionalni voditelj produkcijskih procesa Netflixa u regiji EMEA rekao je u svom predavanju: ‘U Hrvatskoj radimo već dosta projekata, zahvalan sam što smo dobili poticaje do sada i nadam se da ćemo donijeti sve više projekata jer se Hrvatska pokazala kao jedna od boljih europskih lokacija za snimanja’, te se zahvalio i ravnatelju HAVC-a, Chrisu Marcichu. U okviru svoje prezentacije pod nazivom ‘Uloga Netflixa u europskom audiovizualnom ekosistemu’ podsjetio je da Netflix ima oko 150 milijuna pretplatnika, no smatraju da je barem četiri puta više onih koji konzumiraju njihove sadržaje, s obzirom na mogućnost da se gledaju na četiri ekrana.

Netflix je prisutan u više od 190 zemalja, snimamo u više od 100 zemlja, sadržaj je prilagođen na 27 jezika, a važno je što lokalne priče, na lokalnim jezicima, donosimo globalnoj publici, dodao je Dabrowski.

Peter Radovich, američki producent i redatelj (CBS), dobitnik 37 Emmy nagrada, na pitanje iz publike koje je glasilo kao i naziv panela “Zašto Hrvatska?”, odgovorio je: Zašto ne? Tu su divne lokacije, profesionalne ekipe, iz Hrvatske se može, gotovo u jednom koraku, doći do bilo kojeg dijela Europe i, što je najbolje, Hrvatska ima odlične priče. Ovih samo 4 milijuna ljudi imaju odlične priče koje se mogu pojaviti na filmu, a u SAD-u je uvijek problem u tome što je i najbolju ideju već netko realizirao.

Konferencija je otvorila neke od gorućih tema iz industrije, a koje su vezane uz hrvatsko tržište uz mišljenja i prijedloge stručnjaka iz zemalja koje bilježe samo porast snimanja i benefita istih.

Donosi eZadar.hr.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Youtube screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close