Scena

Hrvatska radiotelevizija i Radio-televizija Srbije surađuju na dokumentarnoj seriji o Tinu Ujeviću

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radio-televizija Srbije (RTS) potvrdile su nastavak suradnje na igrano-dokumentarnoj seriji o Tinu Ujeviću naslovljenoj “Tin – trideset godina putovanja”, prvom zajedničkom projektu dvaju televizije nakon rata te su najavile da će se uskoro potpisati i dodatni ugovor kojim će se regulirati prava i obaveze RTS-a u tom projektu koji je pokrenuo HRT.


Kako ističu na HRT-u realizacija četverodijelne serije o Tinu Ujeviću počela je u lipnju prošle godine povodom obilježavanja 60. godišnjice smrti tog velikog pjesnika, prevoditelja i boema.

Planirano je da se u seriji igranim sekvencama prati Ujevićev životni i radni put od Dalmacije, Zagreba, Beograda, Sarajeva i Pariza, dok će dokumentarni dio biti realiziran kroz dostupnu arhivsku građu i snimke.

Na HRT-u kažu da će serija ispričati priču o Ujeviću kao pjesniku, ali i epohi koja je ostavila traga u širem socijalno političkom nasljeđu, odnosno “uzbudljivoj i turbulentnoj povijesti Europe, Hrvatske i regije kojoj pripadamo, a čije posljedice i danas živimo”. Snimanje serije na HRT-u počelo je sredinom prošle godine, a RTS se naknadno uključio.

“Radiotelevizija Srbije u projekt posvećen Tinu Ujeviću uključila se prošle godine, a njihova prava i obveze bit će uskoro utvrđena dodatnim ugovorom. To je prvi zajednički projekt Hrvatske radiotelevizije i Radiotelevizije Srbije, koja se pokazala najprikladnijim partnerom jer je Tin Ujević svojih deset najkreativnijih godina proveo u Beogradu”, poručili su za Hinu s HRT-a, naglašavajući i da su s RTS-om početkom prosinca prošle godine potpisali sporazum o uređenju međusobnih odnosa u vezi s razmjenom radijskih i televizijskih programa.

Na HRT-u ističu da je taj sporazum općega i načelnog karaktera, ali i da predviđa potpisivanje posebnih ugovora u slučajevima konkretnije suradnje koja se, naglašavaju s HRT-a, počela i ostvarivati.

Dodaju da HRT u ovome trenutku ima nekoliko aktivnih poslovno-produkcijskih ili koprodukcijskih ugovora o suradnji s RTS-om, među kojima je najbitnija serija o Ujeviću te da RTS u projektu sudjeluje ustupanjem arhivskoga materijala i s tehničko-produkcijskim uslugama.

Više čitajte na tportal.hr


 

Foto: wikimedia commons


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close