Karijera

Hrvatska policija u Rimu nagrađena za svoj model borbe protiv nasilja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je u Rimu preuzeo nagradu koju je hrvatskoj policiji za njihov model borbe protiv nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i ostalim ranjivijim skupinama dodijelila Parlamentarna skupština Mediterana.

U prigodnom obraćanju na konferenciji koja je okupila ministre unutarnjih poslova mediteranskih zemalja Božinović je istaknuo da mu je drago što je hrvatski model borbe protiv nasilja prepoznat i izvan nacionalnih granica.

Nasilje u obitelji kompleksna je, sveprisutna negativna društvena pojava, koja nema shvatljive niti lako mjerljive uzroke nastanka, nije je svojstvena određenom društvenom sloju ili stupnju obrazovanja te zahvaća oba spola. Stoga je integriran i koordiniran pristup društvene, političke i stručne javnosti u njegovu suzbijanju i sprječavanju, prevenciji i prekidu međugeneracijskog prijenosa od krucijalne važnosti”, kazao je Božinović.

Dodao je da su još na početku zatvaranja zbog pandemije prepoznata dva primarna žarišta – porast fizičkog nasilja iza zatvorenih vrata te porast seksualnog vrebanja najranjivijih, djece i maloljetnika, putem digitalnih platformi.

Sve je vidljivije da je nasilje u obitelji u uvjetima zdravstvene krize i lockdowna poprimilo nove, ponegdje čak alarmantne razine, posebice u području nasilja nad ženama i djecom. Prateći prebacivanje života u on line sferu, u bitnome smo se okrenuli modernim komunikacijskim tehnologijama, kao glavnom alatu senzibilizacije javnosti i dopiranja do ugroženih iza zatvorenih vrata”, istaknuo je Božinović.

Pritom je izdvojio kampanju hrvatske policije “Iza vrata”, pokrenutu na početku pandemije zbog osvještavanja javnosti o raznim oblicima nasilja nad djecom i poticanja njihove reakcije kroz prijavu sumnji policiji.

“Vrijednost kampanje odmah je prepoznata i s europske razine, Europol ju je predstavio kao primjer dobre prakse, a naposljetku ju je preuzela i Slovačka. Za najmlađe policija je u suradnji s obrazovnim sustavom osmislila i novi model informiranja djece o različitim temama iz područja sigurnosti u sklopu on line nastave: Virtualni policajci i policajke”.

Božinović je istaknuo i važnost on-line aplikacije Red Button koja omogućuje on-line prijavu sumnji na različite oblike zlostavljanja djece te prijavu nezakonitih internet sadržaja.

Iznio je i podatak da broj prijava preko te aplikacije raste iz godine u godinu, a najviše se prijavljuje spolno i drugo zlostavljanja putem interneta, nasilje u obitelji i kontaktno seksualno zlostavljanje djece.

Parlamentarna skupština Mediterana okuplja 28 država članica, a temeljna joj je misija jačanje političke, gospodarske, društvene i kulturne suradnje između država članica s ciljem nalaženja zajedničkih rješenja za izazove s kojima se suočava mediteranska regija.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Vlada RH

Povezane objave

Back to top button
Close