VijestiLifestyle

Hrvatska Mensa slavi 25. godina postojanja

Hrvatska Mensa, udruga koja okuplja ljude iznadprosječne inteligencije, odnosno osobe koje svojim rezultatom na testiranju inteligencije pripadaju u gornjih 2% ukupne populacije, ove godine slavi svojih 25 godina postojanja. Tijekom svih tih godina Hrvatska Mensa je zajedno rasla s društvom u kojemu djeluje te je kao i ostali segmenti društva doživjela mnogo uspona.


Mensa je prvenstveno mjesto za upoznavanje i druženje članova na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te nudi svojim članovima raspon određenih pogodnosti koje se mogu pronaći na službenim stranicama www.mensa.hr.

„U 2021. godini Hrvatska Mensa je ponovno imala veliki broj članova, točnije drugi najveći broj od osnutka Mense još davne 1997. godine, dok u aktualnoj 2022. godini cilj nam je prijeći brojku od 1007 članova, koliko je Mensa brojala 2005. godine. Zaključno s veljačom 2022. godine, Hrvatska Mensa broji 835 članova, od kojih je 60% starosti do 40 godina. Isto tako, potrebno je istaknuti da je po županijama zabilježen široki raspon prolaznosti pristupnika na održanim testiranjima, od primjerice 38% u Zagrebu, 28% u Osječko-baranjskoj, pa sve do 14% u Istarskoj županiji. Sukladno podacima s IBD sastanka Mense International održanog krajem 2021. godine, Hrvatska Mensa se nalazi na 13. mjestu po relativnom broju članova na milijun stanovnika. S ovogodišnjim planiranim povećanjem članova Hrvatska Mensa bi se mogla popeti na toj ljestvici i ostvariti 7. poziciju od ukupno 39 punopravnih članica u Mensa International zajednici po relativnom broju članova, a što bi nas primaklo najboljim nacionalnim Mensama“, rekao je Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.

„U 2021. godini provedeno je 18 testiranja na kojima je pristupilo 735 kandidata, dok je cilj u 2022. godini prijeći ukupni broj od 1100 pristupnika te održati što veći broj testiranja u regionalnim središtima, ali i u manjim gradovima“, naveo je Mario Erceg, član Predsjedništva Hrvatske Mense zadužen za organizaciju testiranja.

U sklopu Tjedna darovitosti 2022. godine, Hrvatska Mensa održava testiranja u dva najveća hrvatska grada, Splitu u subotu 19. ožujka, a u Zagrebu u subotu 26. ožujka. Prijava na testiranje moguća je putem webshopa Hrvatske Mense webshop.mensa.hr, na kojoj se može pronaći više informacija o testiranju, a svi koji se prijave online ostvaruju pravo na popust na cijenu testiranja.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close