VijestiKarijera

Hrvatska među najgorima: ‘Znate li koliko vam je otišlo radnika koji su u najboljim godinama?!‘

POVEĆATI PRODUKTIVNOST ILI BROJ RADNIKA?

Glavne karakteristike tržišta rada, slažu se ekonomisti, su niska zaposlenost, velika potražnja za radnom snagom i iznimno visoka upražnjenost radnih mjesta.


Stoga nositelji politike nemaju mnogo izbora: problem mogu rješavati znatno većim korištenjem tehnologije ili uvozom radnika.

Otvaranje gospodarstva nakon pandemije i snažan rast zapošljavanja u uslugama neki su od najvažnijih razloga zašto je tržište rada tako snažno i otporno. Da bi odgovorile na taj izazov, mnoge zemlje, među kojima je i Hrvatska, povećale su uvoz radne snage. Tako su u svega nekoliko godina strani radnici u Hrvatskoj dosegli udjel od čak pet posto.

S povećanim rastom imigranata, naravno, raste i izazov kako ih integrirati u društvo da bi se tim trendom upravljalo i od njega imalo koristi. Dok se mogu čuti razmišljanja kako će u bliskoj budućnosti strani radnici nametnuti brojne probleme o kojima se ni ne razmišlja, ekonomisti vide i rješenja.

Navodi se kako je u prosjeku 11 zemalja napustilo 11 posto aktivne populacije u dobi od 20 do 64 godine. Na prvom mjestu je Rumunjska, u kojoj je taj udjel 24 posto, slijede Hrvatska i Litva sa 16 posto te Bugarska i Latvija s 13 posto.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.


 

Komentari

Komentara


Izvor: JUTARNJI.HR | Foto: PEXELS

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close