VijestiTehnologija

Hrvatska među 14 zemalja kojima prijeti opasnost da neće ispuniti cilj o recikliranju komunalnog otpada

Hrvatska je jedna od 14 zemalja članica kojoj prijeti opasnost da neće ispuniti cilj recikliranja 50 posto komunalnog otpada do 2020., stoga je Komisija odlučila pomoći tim zemljama kroz tehničku pomoć, potporom iz strukturnih fondova i razmjenom najboljih iskustava, priopćeno je u ponedjeljak u Bruxellesu.


Komisija je u ponedjeljak objavila izvješće o tome kako se provode europska pravila o zbrinjavanju i recikliranju otpada u EU-u.

Unatoč stalnom napretku u zemljama članicama, Komisija je identificirala ozbiljne nedostatke koje će trebati brzo riješiti kako bi Europljani mogli imati ekološke i ekonomske koristi od kružnog gospodarstva, ističe Komisija dodajući da je u 14 zemalja članica utvrđeno da postoji rizik da neće ispuniti zacrtani cilj da se do 2020. reciklira 50 posto komunulanog otpada.

Osim Hrvatske riječ je o sljedećim zemaljama: Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Latiji, Malti, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj.

Te zemlje moraju učiniti više tako da njihovo stanovništvo i gospodarstva mogu imati koristi od kružog gospodarstva, navodi Komisija.

Zahvaljujući nedavno usvojenim pravilima koje se usvojili Europski parlament i Vijeće EU-a, Europa može postati globalni predvodnik u modernom upravljanju otpadom i daljnjem razvoju kružnog gospodarstva. Postoje još razlike diljem Europe, ali napredak je nužan i moguć ako odgovarajuća lokalna i nacionalna tijela poduzmu korake koji su identficirani u ovom izvješću. Komisija je spremna pomoći kroz tehničku pomoć, potporom iz strukturnog fonda i kroz razmjenu najboljih iskustava, izjavio je povjerenik za okoliš Karmenu Vella.

 

Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close