Vijesti

Hrvatska je okovana saharskim pijeskom, pogledajte nevjerojatnu snimku

Toplinski val zahvatio je Hrvatsku, a izdana su brojna upozorenja za visoke temperature koje će se penjati i preko 35 stupnjeva.


A osim vrućina, stigao nam je i saharski pijesak. Brojni građani su primijetili zamućeno nebo što je i jedna od posljedica ove meteorološke zanimljivosti.

Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak”, objavio je DHMZ.

Istramet je na svojoj Facebook stranici objavio snimku animacije GeoSphere Austria dolaska saharskog pijeska.

Inače, posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru. Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

 

Foto: RTL/screenshot

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close