VijestiScenaTurizam

Hrvatska bogatija za jedan projekt: Otvoren najveći slatkovodni akvarij u ovom dijelu Europe

Jedan ovakav projekt pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Karlovca, ali i Hrvatske


Hrvatska je zemlja bogata (ihtio)florom i faunom, a ako uzmemo u obzir da je grad Karlovac smješten na četiri rijeke onda je to ujedno i najbolji izbor za prezentaciju bogatstva slatkovodnih voda. Danas je u Karlovcu otvoren prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Poznatiji će biti pod nazivom Aquatika.

Aquatika sadrži 25 bazena s više od stotinu slatkovodnih vrste iz rijeka i jezera Hrvatske, a 40-ak vrsta je i endemske kategorije. Jedan ovakav projekt pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Karlovca, ali i Hrvatske. Ovakav slatkovodni akvarij trebao bi doprinijeti povećanju percepcije slatkovodne bioraznolikosti i osvješćivanju njena očuvanja. Iskazuje koliko se toga može ponuditi koristeći samo prirodne resurse s naših prostora, a s vremenom prerasti i u turističku atrakciju. Tim Aquatike za sada čini osam članova s dva vanjska suradnika, ima potencijala širiti se prepoznavanjem ove atrakcije u Hrvatskoj i privlačanjem turista.

Otvaranju akvarija prisustvovao je i novopečeni ministar Plenković koji se osvrnuo na važnost Aquatike ne samo kao turističke atrakcije, već i projekta koji će doprinijeti razvoju znanosti s područja slatkovodnih voda.

”Važnost akvarija kao jedinstvene turističke atrakcije izuzetno je velika ne samo za razvoj turizma grada Karlovca, već i za rad i uključivanje svih onih gospodarstvenika koji u životu akvarija su­djeluju već od samog početka gradnje, ili će suradnju započeti njegovom afirmacijom. Akvarij doprinosi ostvarenju strateških ci­ljeva Karlovca: briga za radna mjesta, turizam u funkciji razvoja grada i viša kvaliteta života stanovnika Karlovca”, ističe gradonačelnik grada Damir Jelić.

Više na službenoj stranici AquatikeČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Aquatika

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close