Lifestyle

Hrvati žive bolje nego Talijani?

Indeks kvalitete života kojeg izračunava Numbeo smješta Hrvatsku na 33. mjesto od 86 zemalja svijeta za koje se računa taj indeks.


Kako stoji u objašnjenju na Numbeovim stranicama, indeks kvalitete života je procjena kvalitete života koja koristi empirijsku formula utemeljenu na eksperimentima. Trenutno najveću težinu ima zagađenje, zato što ekonomija ni sigurnost ne mogu poništiti učinke zagađenja. Drugu najveću težinu ima subjektivni doživljaj sigurnosti, zato što smatraju da je osjećaj sigurnosti važniji od bogatstva.

Hrvatska, s indeksom kvalitete života od 112,34 ima višu kvalitetu životu od gotovo svakog susjeda, čak i Italije koja ima indeks od 100,99. Od hrvatskih susjeda, samo Slovenija ima viši indeks kvalitete života i to 134,49.

U Europi se najbolje živi

Europa, kao kontinent, ima daleko najvišu kvalitetu života. Naime, tri zemlje s najvišim indeksom kvalitete života su iz Europe; Švicarska ima indeks 222,94, Njemačka 195,94, a Švedska 193,86.

Pomalo začuđujuće je da je Turkmenistan, zemlja središnje Azije, koja se nalazi na Kaspijskom moru, ima visoko petnaesto mjesto s indeksom kvalitete života od 157,09.

Više podataka, ali i interaktivnu kartu svijeta s indeksom kvalitete života možete pronaći na stranicama Numbea.

europa

Kako se računa indeks kvalitete života

Indeks kvalitete života se izračunava korištenjem sedam faktora od kojih je svaki dobiven putem anketa.

Faktor sigurnosti se određuje preko anketnih pitanja o tome što ispitanici misle kakva je razina kriminala i kako se mijenjala tijekom posljednje tri godine. Uključena su i pitanja o tome koliko sigurno se osjećaju ispitanici tijekom dana i noći te koliko ih je strah da će ih netko opljačkati ili napasti.

Pitanja o zdravstvu uključuju sposobnost medicinskog osoblja i kvaliteti medicinske opreme te o brzini liječničkih pregleda.

indeks kvalitete zivota

Potrošačke cijene su relativni indikator cijena za potrošačka dobra kao što su namirnice, prijevoz ili cijene u restoranima. Kao i svi ostali faktori, i ovaj je prikupljen od ispitanika koji su odgovarali na nekoliko pitanja o cijenama specifične robe.

Kupovna moć se fokusira na dostupnost dobara koja su u prodaji. Primjerice, neke stvari mogu biti jeftinije u Bosni i Hercegovini, ali budući je prosječni prihod manji nego u Hrvatskoj, ta ista dobra mogu biti dostupna manjem broju stanovnika.

Trajanje odlaska na posao je jedan od najzanimljivijih faktora koji ulaze u indeks kvalitete života. Naime, u njega ulazi vrijeme koje se troši na odlazak na posao, ali i nezadovoljstvo količinom vremena potrebno za odlazak na posao.

Zagađenje se fokusira na percepciju stanovnika o kvaliteti vode i zraka, dostupnost pitke vode, buku, javne zelene površine, ali i zadovoljstvo odlaganjem smeća.

Omjer cijene nekretnine i prihoda ukazuje na to koliko je godina potrebno da prosječna obitelj uštedi dovoljno novca za kupnju nekretnine.


Tekst: telegram.hr

Foto: Numbeo

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close