Hrvati naišli na uzorke zaboravljenih minerala

LIKACLUB

Stručnjaci su prvo u laboratoriju analizirali i proizveli umjetni, a tek potom su otkrili da isti takav postoji u prirodi, i to već 70 godina


U dubinama sibirskih rudnika u Rusiji znanstvenici su pronašli minerale koji, kako kažu, nisu slični ni jednom dosad pronađenom u prirodi. Međutim, zapanjujuće je to što znanstvenici materiju kakva se nalazi u novopronađenim mineralima već godinama uzgajaju u laboratorijima.

Uzorke dva minerala geolozi su katalogizirali još 1940-ih godina, kad su ih pronašli u rudniku u Sibiru. No nakon katalogizacije na pronađene minerale je zaboravljeno.

U posljednjih nekoliko desetljeća kemičari su u laboratorijima stvarali velike količine novih materijala pod nazivom metal-organski okviri ili MOF-ovi. Ti materijali su “molekularne spužve”, sposobni da upiju plinove poput vodika ili ugljičnog dioksida te ih čak i sačuvaju za kasniju upotrebu, poput stanica.

U našoj okolini postoje već 70 godina, samo nismo znali za njih. Profesor kemije Tomislav Friščić s McGill Sveučilišta u Montrealu čitajući stari dnevnik mineralogije naišao je na uzorke zaboravljenog minerala. Bio je začuđen sličnostima u strukturi starog minerala i onog spravljenog u laboratoriju. Kako su originalni uzorci iz Rusije bili nedostupni, student postdiplomskog studija Igor Huškić stvorio je umjetnu verziju uzorka prema detaljima onoga iz dnevnika mineralogije.

Pročitajte više na 24sata.hr


Foto: putujmo-zajedno.blogspot

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u