Događanja

“Hrvat iz Gospića” u Domu sportova

U subotu su u maloj dvorani Doma sportova svoj dosad najveći koncert održali Brkovi. Podršku su im dali njihovi prijatelji Šank?! i Kiša metaka.

Već je nastup Šanka?! dao naslutiti da bi to mogla biti vruća večer. Veterani zagrebačke (oi!) punk scene nastupili su pred neobično punim gledalištem za rani termin otvaranja. Svoj su posao zagrijavanja publike odradili pošteno, te su nakon nešto manje od pola sata binu prepustili Kiši metaka.

Tijekom nastupa splitskih repera na tribinama i parteru i je već zavladala poprilična gužva. Nemali broj publike znao je napamet tekstove pjesama, te je publika preuzimala neke dionice koje su im povjerene. Ni nastup Kiše metaka nije potrajao bitno duže od nastupa Šanka?!. Ipak je ovo bila večer Brkova, a druga dva benda su bili samo u ulozi gostiju. No s obzirom na prezentaciju i reakciju publike, Kiša metaka bi lako moguće uskoro mogli imati koncert u istom prostoru gdje će oni biti u ulozi domaćina.

A Brkovi su odmah na početku nadmašili sami sebe. Obično koncert započnu s nekom zafrkancijom, a ovaj put su pustili cijeli spot “Moja domovina“, za vrijeme kojeg je puna dvorana zborno pjevala tu pjesmu. Basist Tomac je pritom izašao na binu od glave do pete obučen u lateks odijelo u stilu junaka starih talijanskih stripova. Odijelo je bilo u bojama njemačke zastave, a prekrivalo ga je cijelog uključujući i lice. Nakon prve pjesme ipak je otkrio glavu, no i dalje je djelovao kao atrakcija do kraja koncerta.

Na videozidu su se dalje tijekom koncerta vrtjeli isječci sastavljeni od Tuđmanovih govora, raznih ruralnih prizora i zabavnih sadržaja kakvih nema ni na Jabuka TV.

Dok su Brkovi nizali svoje hitove – “Mala”, “Cvjetalo je meni cvijeće”, “Hrvat iz Gospića”, “Opasno se drogiram”, “Pizda materina”, “Kurvo prokleta”, “Naša mala zemlja”, “Bolje da sam s frendovima pio rujno vino”, “Nisam ja za tebe” –oduševljena publika padala je u trans po dvorani.

Od prvih taktova prve pjesme dvoranom je zavladao kaos, te su Brkovi opravdali renome urnebesne koncertne atrakcije. Uistinu se rijetko viđa koncert na kojem je atmosfera u zadnjem redu tribina gotovo ista kao i ona u prvim redovima ispred bine.

Tijekom nastupa u goste su im došli predsjednik njihovog slovenskog fan kluba, slovenska obožavateljica koja je izvela karaoke obradu “Ornele”, te tamburaški sastav Bisernica koji su na svjetlucavim gitarama i tamburicama izveli sasvim solidnu obradu “Tolerancije”.

Frontmen Shamso je naravno uveseljavao publiku svojim komentarima i psovkama između pjesama. Nije štedio nikoga, uključujući i članove benda i fanove. Sve to treba shvatiti kao igranje uloge koja pali, no opet, Shamso u svom brbljanju kaže i puno onog što bi mnogi rado rekli ali ili ne smiju ili nemaju kome.

Brkovi su potpuno samostalno, punkerskom DIY metodom od opskurne zajebancije postali jedan od najpotentnijih domaćih bendova koji puni velike prostore, pritom ne mijenjajući bitnije svoj izričaj ni način rada. Premda su strastveno zagrlili ‘cajke’ – oni s turbo-folkom ne koketiraju, niti se s njim sprdaju, već u njemu neskriveno guštaju – njihovu publiku ne čini publika Sandre Afrike i Dare Bubamare, već se u Domu sportova moglo vidjeti na desetke irokeza.

Brkovi su šaka u oko dobrom ukusu
, ali time i šaka u oko nametnutim dogmama i licemjernim sustavima vrijednosti. Oni su prljavo ogledalo našeg društva i ispušni ventil za frustracije koje se sve više množe. Kad se sve to zbroji lako je razumjeti zašto je pohod Brkova na Dom sportova bio trijumfalan.


 

Tekst: Marko Vukušić / muzika.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close