Vijesti

HRVAČKI AS IZ LIKE U Gospiću predstavljena knjiga o Josipu Čorku

 Josip Čorak rođen je u Rastoci na području Gospića ratne 1943. godine. U gospićkom Partizanu  počeo se baviti  hrvanjem, sportom koji toliko voli i zbog kojega i sada, sa 75 godina života voli stati na strunjaču.


Knjigu o Čorku “Josip Čorak-hrvački as iz Like” napisao je povjesničar hrvatskog sporta Eduard Hemar koji je i na ovom gospićkom predstavljanju progovorio o knjizi i o njenom jednogodišnjem nastajanju. Govorili su i Matej Bagarić, tajnik hrvačkog kluba Lika,ali u ovoj situaciji predstavnik izdavača, te urednica knjige Smiljana Jelčić-Ivonošić koja ovu knjigu smjtra jednom od najbogatijih biografija nekog sportaša. Predstavljanje je uveličao gradonačelnik Karlo Starčević koji Čorka smatra sportašem i osobom koja je  doprinijela ugledu naših krajeva u cijelom svijetu.

A sam Čorak, veliki sportaš, govorio je o svome djetinjstvu i sportskoj karijeri. Život ga nije mazio, često je bio i na rubu gladi, no njegov lički duh i snaga uvijek su ga spašavali. Prve hrvačke korake učinio je u Gospiću, kasnije u Zagrebu u kojemu je osnovao hrvački klub Lika.. U vojsci tadašnje države bavio se i hrvanjem i rukometom,a u kojoj god bi sportskoj disciplini nastupio. Čorak bi i pobijedio. Kao sportaš prošao je cijeli svijet,ali kako kaže, gdje god je došao, u koji god dio svijeta uvijek bi naišao na nekoga Ličanina. Osvajač je europskog zlata i bronce, te nečega što svaki sportaš priželjkuje,a to je olimpijska medalja. Čorak je 1972.godine osvojio srebro u poluteškoj kategoriji grčko-rimskim stilom. Višestruki je prvak bivše države. On osobno jednim od najvećih svojih uspjeha smatra proglašenjem najboljeg sportaša Like u prošlom stoljeću.

 

Izvor / Foto: Lika express

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close